Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Nie Cze 15, 2025 7:04 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1372 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 69  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sob Mar 01, 2014 12:51 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: New Salt
Również uważam, że nasze opinie dotyczące płyt czy też singli z okazji 50 lecia wydania, są bezcenne. Często oprócz fachowej wiedzy i ciekawostek związanych z danym utworem kilkoro z nas bezpośrednio lub miedzy wierszami przemyca swoje emocje i wspomnienia. Fajnie, że sami tworzymy coś nowego a nie powielamy pomysły innych lub cytujemy oklepane fakty. To co piszemy jest tylko u nas w gazetce nigdzie indziej więc staramy się być oryginalni i to wielki plus. Rozumiem, że 6 kolejnych numerów ( pół roku) w podobnym klimacie się co niektórym przejadło, więc śpieszę z wiadomością, że nie tylko tym cyklem się zajmujemy. W marcu dajemy podsumowanie "50 płyt na 50 lecie Beatlesów" a w kwietniu temat, który przeleżał na "półce" około roku czyli "Magical Psychodelic Tour" artykuł autorstwa Piotrka (Yer Blue) Koryckiego. I tym pozytywnym akcentem zakończę tego posta.

PostWysłany: Sob Mar 01, 2014 11:19 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowhere Land:)
Macie rację, po głębszym zastanowieniu przecież to Wasza gazetka i właśnie cokolwiek ktoś tam z Was napisze, jest najważniejsze. Umknęło mi to - zorientowałem się po Waszych wpisach - że opis singli był z okazji 50-tki. Byłem pełne obaw co do zapełniania 2 giej strony kolejnymi opisami wszystkich singli do 1970, choć pewnie powiecie, że :) to też dobry pomysł. Pozdrawiam.

PostWysłany: Sob Mar 15, 2014 1:44 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Kartka pocztowa przeszła kolejne szlify i teraz wygląda tak:
Image
Prawdopodobnie w kwietniu wyślę kartkę do drukarni. Choć rocznica wypada w listopadzie to rocznikowo będzie ok. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, zauważy jakieś błędy to proszę pisać. To już ostatni dzwonek by zrobić poprawki.

Ostatnio edytowany przez bobski66, Wto Cze 24, 2014 10:39 am, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Sob Mar 15, 2014 3:11 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
Jest naprawde pięknie i ciężko ryzykować w jakąś jeszcze zmianę. Ale ja bym zarzykował ;) Dodałbym jakąś migawkę z koncertu Paula, coś więcej niż tylko sama datę, choć nie mam pojęcia gdzie, bo nie ma juz miejsca.

PostWysłany: Sob Mar 15, 2014 11:45 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piernikowo
Jest naprawdę piękna! Też nie wiem, gdzie by tę zajawkę wpakować...
Jeśli mogłabym tylko wtrącić się ciut polonistycznie, mówimy 22 czerwca, nie 22 czerwiec... ;] (Nie bijcie, musiałam...)
Poza tym - idealne!

PostWysłany: Nie Mar 16, 2014 12:15 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Dobrze Emilio, o to właśnie chodzi by nie było błędów. Gdybym dał coś z koncertu Paula, to i z Ringa by coś wypadało. Pomyślę nad tym ale nic nie obiecuję. Dziękuję "bliźniakom" za zabranie głosu.

PostWysłany: Nie Mar 16, 2014 12:57 pm 
Sierżant Pepper

Miejscowość: Sulechów
Może jakaś fotka z lutowego mini koncertu Paula i Ringa.

PostWysłany: Nie Mar 16, 2014 1:04 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

ziggi napisał(a):
Może jakaś fotka z lutowego mini koncertu Paula i Ringa.

Dobry pomysł by mieć ich obu na zdjęciu, tylko ni jak się to ma do X lecia FC. Chyba żeby obaj panowie wystąpili z okazji naszej rocznicy (żart)

PostWysłany: Nie Mar 16, 2014 1:19 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piernikowo
Robercie, a gdyby te daty koncertów naszych Starszych Panów umieścić dokładnie na takich mini fotkach z tych wydarzeń?
Nie wiem, jak będzie z przejrzystością, ale...

PostWysłany: Nie Mar 16, 2014 2:06 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Mam inny pomysł. Może wydamy wspólną okazjonalną kartkę pocztową FC z tych koncertów, na której znajdą się nasze zdjęcia. Piotr (Yer Blue) jakiś czas temu zaproponował by z okazji pierwszej rocznicy koncertu Paula w naszym kraju wydać stronę "B" gazetki z naszymi zdjęciami z tego właśnie pamiętnego dnia. To bardzo doby pomysł i dodatkowo te najlepsze zdjęcia wybierzemy na kartkę pocztową. Tak więc ogłaszam: panie i panowie wrzucajcie zdjęcia, które chcecie by znalazły się w gazetce, ewentualnie zostały wykorzystane na kartce pocztowej. A może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł?

PostWysłany: Nie Mar 16, 2014 10:57 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Wow, kartka pocztowa z naszymi pamiątkowymi zdjęciami z tych pamiętnych chwil to super sprawa. Tylko z racji objętości kartki nasze podobizny będę mocno miniaturkowe. Ale zdecydowanie jestem za!
Ja na pewno zgłoszę moje zdjęcie z Iwo (spontanicznie napotkanego pod Narodowym), bo mam do niego największy sentyment. Szkoda, że rocznica dopiero w czerwcu.

PostWysłany: Śro Mar 26, 2014 6:25 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Zdjęcia niestety na forum padają. Chciał czy nie chciał, muszę poszukać innego programu do wrzucania fotek.
Tymczasem udostępniam do wglądu miniatury nowego 072 numeru gazetki FC. Na stronie "B" obiecane podsumowanie plebiscytu "50 płyt na 50-lecie".
ImageImage

Ostatnio edytowany przez bobski66, Wto Cze 24, 2014 10:42 am, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2014 10:49 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

I kolejny miesiąc za nami. Czas więc na kolejny (073) numer gazetki FC. Oprócz tradycyjnych newsów, artykuł "pułkownik" (jeszcze z marca 2013) "Magical Psychodelic Tour" autorstwa Piotra Koryckiego (Yer Blue).
ImageImage
W majowym numerze gazetki będą prawdopodobnie odrzuty autorskie Beatlesów z lat 62-63 ("Hello Little Girl","Like Dreamers Do", "Love Of The Loved", "One And One Is Two", "I'm In Love", "Bad To Me" oraz "I'll Be On My way"). Czyli wracamy do cyklu "50 lat minęło". Będzie to 7 odsłona tego cyklu.
Image
Miło mi wszystkich poinformować, że dzisiaj otrzymałem z drukarni tysiąc ponumerowanych Kartek pocztowych. Okazja by je wydrukować była taka, że w listopadzie Fan Club będzie obchodził swoje 10 lecie. Mam nadzieję, że do tego czasu wszyscy członkowie FC otrzymają po kilka kartek pocztowych do własnej dyspozycji.

Ostatnio edytowany przez bobski66 Wto Cze 24, 2014 11:06 am, edytowano w sumie 2 razy

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2014 3:33 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Tysiąc kartek? Mam nadzieję, że nie zbankrutowałeś przez te kartki :)

PostWysłany: Śro Kwi 30, 2014 1:45 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Jeszce daję radę i już myślę o kolejnej kartce i kalendarzyku. Dzięki Piotrze za troskę, wypatruj listonosza.

PostWysłany: Pią Maj 02, 2014 1:53 am 
Mean Mr Mustard
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chicago
A czymże sobie zasłużył artykuł Piotrka na szacowne miano "pułkownika" :) , chyba nie podpadł " Głównemu Cenzorowi " :wink:

Zupełnie serio - z prawdziwą przyjemnością obserwuję dziennikarski rozwój Piotrka , Jego teksty są coraz bardziej profesjonalne a jednocześnie zachowują wciąż to samo emocjonalne zaangażowanie właściwe "świeżym" fanom. Tak trzymaj Piotrku !
Akurat ten artykuł szczególnie trafia w mój gust - bardzo lubię i cenię ten okres twórczości THE BEATLES ( rozbieżności są niewielkie - ja bardziej od Piotrka doceniam utwory It's All Too Much, Baby You're a Rich Man czy Lovely Rita ).
Nie bardzo zgodzić się też mogę z generalną tezą , że jest to okres niedoceniony w działalności zespołu , już raczej zaryzykowałbym twierdzenie że to Biały Album pełni tu rolę "czarnego konia".

PostWysłany: Pią Maj 02, 2014 10:56 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Artykuł został "pułkownikiem" z przypadku. Piotrek w ubiegłym roku sypnął taką ilością pomysłów na artykuły, że "coś" musiało zaczekać. Dodatkowo, głębiej na "półkę" pchnął "psychodelię" całkiem nowy cykl czyli "The Beatles 50 lat temu" i nawet sam Paul maczał w tym "spisku" ręce. Jeśli ktoś teraz pomyślał, że Macca przyjechał do mnie i dopchnął "psychodelię" głęboko ułożoną na półce do ściany, to się niestety rozczaruje. Prawda jest taka, że wystarczył tylko jego przyjazd do Warszawy, który zaowocował dwoma kolejnymi artykułami i potwierdziły smutny los. Trochę zakręcona ta odpowiedź, ale to opary omawianego artykułu z "półki" jeszcze w mym pokoju nie opadły.

Podpisano
Główny Cenzor

PostWysłany: Pią Maj 02, 2014 11:25 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowhere Land:)
Druga strona Gazetki
Eh, pisałem spory tekst na temat artykułu Piotrka ale skasował mi się niechcący. Jest trochę w nim nieścisłości, tez trudnych do obrony, przy całym założeniu, że jest on subiektywny, czasem wprost błędnie oceniający - sorry - to co wydali i stworzyli Beatlesi. Napisz więcej niebawem - lub wcale, ale może krótko kilka moich uwag: Beatlesi na pewno nie byli zafascynowani - nigdy - Floydami. W 1967 co prawda The Piper at the Gates of Dawn zdobyło szczyty list, ale album ten - zresztą wyprodukowany przez Normana Smitha, dawnego inżyniera Beatlesów - niczym nie mógł zafascynować Mistrzów jako praca uczniów. Sami Floydzi oglądali pracę Beatlesów w studiu dzięki Smithowi. W skrócie, błędna teza. 'Tomorrow Never Know's nawet za 1000 lat nie będzie powtórzone,nie tylko za 100, nie ze względu na super technikę nagraniową ale po zakręcone i na swój sposób proste sposoby nagrania, technika stworzyła już lepsze, więc zdanie to sugeruje, jakoby był to majstersztyk studyjny, niestety nie, dużo efektów prostych ale bardziej jako skomplikowane dojście do celu niż cudowne narzędzie same w sobie. Czy jest to nowe spojrzenie na muzykę ? Hm... to tylko wyskok w twórczości zespołu w owym czasie, miną dwa lata ro Revolution 9. Również przy okazji nie zgadzam się z często wstawianą tam tezą, że wiele tych wspaniałych psychodelicznych dzieł powstało w naćpanym umyśle Johna. Bzdura. John zawsze podkreślał - także wszyscy beatlesi - że nigdy ale to nigdy trawka, hasz, palenie nie wpływało na to jak produkowali, co i jak komponowali, choć wspomnienie, że np. 'revolver' to acidowa płyta (kwasowa) oznacza tylko, że w tamtym okresie John rzeczywiście sporo brał, chodzi tu bardziej o jego prywatne życie. Sugerowanie, że np. Lucy, Strawberry czy A Day i inne dzieła powstały tylko dzięki narkotykom, dzięki zamieszaniu w naćpanej głowie beatlesów (johna) jest złym i nieprawdziwym sygnałem dla fanów zespołu mniej 'oznajomionych' z jego biografią i informacją, że geniusz powstał dzięki ćpaniu. Mógłbym teraz pisać i pisać o tym dlaczego to powstało, jakim sposobem itd, jak doszło do danej kompozycji itd, to można znaleźć wszędzie, także na moim blogu. Co jeszcze... ? Nie uważam, że Getting Better to słabizna, dla mnie słusznie wyrzucno Only a Northern Song,gniot nie pasujący na Peppera, ale to już subiektywna opinia. Obiektywnym faktem jest to, że Beatlesi wcale nie spróbowali przypadkowo LSD u znanego dentysty :) gdzie Autor dopsłuchał się transowych rytmów w Beneficie mr Kite ? Hm.. ale to piękne jeśli tak, widać jak różnie muzyka Beatlesów działa na fana, ale to zdanie przypomina mi słowa krytyki pewnego recenzeta z brytyjskiej prasy, który w 'It Won't Be Long' dosłuchał się eolskich elementów (nie pamietam dokładnie cytatu, mam to na swoim blogu). Zdanie Autora pewne by podobnie skomentował John: nawet nie wiedziałem o tym. Owszem, cała twórczość Beatlesów z 1967 to psychodelia i ale transowa muzyka - czy autor miał na myśli 'bycie w transie' ? Zgadzam się, że A Day in the life wymyka się definicji psychodelii,a le po latach wiemy, że 'Pepper' to nie tylko psychodelia ale genialne dzieło muzyki rozrywkowej. Za nic nie mogę dokopać się łącznika między 'Flying' a muzyką drugiego mojego ulubionego zespołu muzycznego, jakim są Pink Floydzi. A myślę, że chyba nikt. Tyle na gorąco. Generalnie artykuł jest peanem chwalebnym na cześć Beatlesów i to mi się w nim podoba. Jestem takim samym bezkrytycznym fanem twórczości Fab4. Nie oceniałem tutaj w zasadzie żadnego osobistego tekstu Autiora, czy dany utwór jest lepszy, czy powinien się znaleźć na płycie itd, to jego osobiste refleksje i ma do nich prawo, mnie nic do tego.Ok, kopiuję i wstawiam na portal bez spawdzanie stylistyki i literówek, za które przepraszam. Chętnie podejmę się obrony zawartych w moim tekscie opinii. Pozdrawiam

PostWysłany: Pią Maj 02, 2014 1:04 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Szkoda, że się skasował ten spory tekst. Choć i temu postowi nic nie brakuje. Czekamy teraz na Piotrka.

PostWysłany: Pią Maj 02, 2014 2:05 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Psychodeliczny artykuł Yer Blue Ciekawy i Pełen Pasji (jak wszystkie jego wypowiedzi), ale zgadzam się z Ryszardem, że Beatlesi NIE byli zafascynowani Pink Floyd. Fascynacja szła dokładnie w odwrotną stronę, czego Floydzi nie ukrywali. Jedno jest pewne faktograficznie: końcówka utworu Magical Mystery Tour (patrz artykuł) NIE mogła wynikać z 'fascynacji' Beatlesów Floydami, ponieważ nagrywanie piosenki MMT ukończono 3 maja 1967, a wówczas na rynku obecny był jedynie pierwszy singiel Pink Floyd (Arnold Layne), natomiast pierwszy album Pink Floyd - Piper At The Gates Of Dawn ukazał się 2 miesiące później - 5 sierpnia.

PS. I jeszcze tylko uściślenie do postu Ryszarda.
Ryszard napisał(a):
... słowa krytyki pewnego recenzeta z brytyjskiej prasy, który w 'It Won't Be Long' dosłuchał się eolskich elementów

Z tymi ‘eolskimi kadencjami’ nie chodziło o utwór 'It Won’t Be Long’. Tych elementów dopatrzył się angielski krytyk William Mann w utworze ‘Not A Second Time’, o czym napisał w grudniu 1963, w artykule dla The Times, zatytułowanym ‘What Songs The Beatles Sang’. (ale to inna historia)

Tyle moje ‘dwa grosze’ :wink:

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1372 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 69  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości