Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Sob Sie 02, 2025 12:00 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 6:01 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
Alez komentuj, najlepiej z wieksza ilością pieprzu ;) It's All Too Much jest fajny ale przedobrzony, od połowy robi się monotonny, poza tym ma dość banalna melodie. Najbardziej sobie w nim cenie niesamowicie bogate tło pełne efektów dzwiękowych, no i rzecz jasna pierwsze 20 sekund. Wiesz, że chodzi mi po głowie by zrobić sobie z tego gitarowego jazgotu dzwonek w telefonie :) Zdecydowanie jeden z lepszych wstępów do utworów Beatli.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 6:05 pm 
fan sztabowy
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Alez komentuj, najlepiej z wieksza ilością pieprzu ;) .

1. Chciałam, ale mnie zatkało :P
Yer Blue napisał(a):
It's All Too Much jest fajny ale przedobrzony, od połowy robi się monotonny

2. Jak wydaje ci się "przedobrzony", to rzadziej słuchaj :)
Yer Blue napisał(a):
Wiesz, że chodzi mi po głowie by zrobić sobie z tego gitarowego jazgotu dzwonek w telefonie :) Zdecydowanie jeden z lepszych wstępów do utworów Beatli.

3. Wstęp jak najbardziej, ale z tym dzwonkiem to nie radzę, bo będzie Cię straszył : P

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 8:51 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Karlstad
Stu nie nadeslala swojej listy, to jest lista Rut :). I pytanie bylo istotne przy podziale na rozne fora. Ja nie zamiescilam swojej listy na rozowym (sercowym ;)), bo nie moglam znalezc watku, a ostatnio, jak wiecie, praktycznie w ogole nie udzielam sie na forach. A ja jestem osoba, ktora laczy w sobie potrzebe dlugich intelektualnych dyskusji z czysto spontanicznymi wzdychaniami typowymi dla osob w znacznie mlodszym wieku. Coz, jestem beznadziejnym przypadkiem ;)

Yer Blue napisał(a):
Asiu, podobnie jak Karol masz wszystkich moich największych faworytów oprócz Across The Universe. To chyba 2 takie listy na wszystkie.
Across The Universe wylecialo w ostatniej chwili, sorry ;). Uwielbiam je maksymalnie ze wzgledu na tekst, jest to dla mnie jeden z najdoskonalszych utworow pod wzgledem warstwy tekstowej.. ale sluchalam kilku wersji przed zamieszczeniem mojej listy... i jakos stwierdzilam, ze sa utwory nawet z wczesniejszego okresu, ktorych sila mojego uwielbienia kaze zamiescic je wsrod notowania ;)

Swoja droga - ja sie nie dziwie, ze nasze listy wykazuja dosc spore zbieznosci w smaku (poza moze faktem, ze ja moze troszeczke bardziej lubie wczesny okres, szczegolnie ostatnio)... A Ty sie dziwisz? ;) Buziak beatlesowy!

Yer Blue napisał(a):
Ale by tak różowo nie było, te 4 pozycje trochę mnie ubawiły :) :
Ringo napisał(a):
You Know What To Do
I’ll Be On My Way
I’ve Got A Woman
Teddy Boy
Chociaż bardzo lubię te utwory (prócz I've Got A Woman, którego nie pamiętam ;)), to chyba musiałaś nieżle się nagrzebać ;) żeby je wywlec na światło dzienne. Mocno musiałem sie nagłowić by przypomnieć sobie, że Teddy Boy nagrali też Beatlesi :) I ja nawet wolę tę wersje od solowej Paula, ale 100 lat jej już nie słuchałem ;)

Nic nie musialam sie nagrzebac :D
"I'll Be On My Way" jest od samego poczatku mojego sluchania Beatli jednym z utworow, ktore kocham bezgranicznie. To byl tez jeden z pierwszych utworow Beali, ktore sprawily, ze sie od nich uzaleznilam ;) Takze w bardzo intensywny sposob zareagowalam na "You Know What To Do".. ktore niedawno odkrylam na nowo, przy sluchaniu Antologii. Emocjonalny high, bez potrzeby uzasadniania. Po prostu.. utwor, ktory wyprawia cos z Twoimi falami mozgowymi ;), i oczami ;)
Antologia III jest pelna utworow i wersji, ktore sciely mnie z nog przy sluchaniu, te lata temu, "Teddy Boy" jest jednym z nich. Znacznie, znacznie bardziej wole wersje Beatli, w McCartneyowskiej brakuje mi tej wstawki Johna i takiej lekkosci grania! A "I've Got A Woman" jest troche w miejsce wielu innych bardziej znanych wczesnych utworow Beatli, ktore moglyby sie znalezc na liscie, ale musialy sie obejsc smakiem. Ostatnio strasznie mnie wzielo na Live At The BBC, nie mam pojecia dlaczego uwielbiam tak bardzo "I've Got A Woman".. moze dlatego, ze zawiera w sobie wiele z tego, co kocham we wczesnych Beatlach, a jednocznie nie zdazyl mi sie jeszcze tak bardzo osluchac?
http://www.youtube.com/watch?v=WfM6zYaLCG8

:oops: zla pisownia z mojej strony. "I Got A Woman". Sorrki. :oops:

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 11:05 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wieluń
Yer Blue napisał(a):
Bez przesady, 7 w kompendium to bardzo wysoka nota. Dałem tez 7 dla takiego Ticket To Ride, a dla And I Love Her 6. Dzisiaj dla wszystkich tych bez wahania dałbym po dychu. Zdecydowanie zmieniło mi się zapatrywanie na Help! i A Hard Day's Night, nie jestem co prawda wielkim entuzjastą grzecznych i banalnych Beatlesów ale te 2 płyty są fenomenalne. Chociaż takie Help! banalne już nie jest.

Chciałbym się dowiedzieć co lubisz w "If I Fell" i "I Should Have Known Better" (za co oczywiście masz plus). Proszę o pełne uzasadnienie, nie o jakąś zdawkową odpowiedź. Wiem, że jesteś zwolennikiem późniejszych bitelsów i zachwycają Cię raczej wszelakie eksperymenty i dziwaczne zagrywki muzyczne aniżeli "proste" (piszę w cudzysłowie, bo w większości są tylko na pozór proste) utwory z wcześniejszego okresu.

Czy mógłbym włączyć się do zabawy? Choć obawiam się, że moja lista będzie się w przyszłości jeszcze nie raz zmieniać (ale mam nadzieję, że nieznacznie).

@Ringo
A, no i podoba mi się Twój gust bitelsowski Ringo : )

Ostatnio edytowany przez Cinek15, Pią Lut 03, 2012 7:18 pm, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 3:50 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Ringo napisał(a):
Stu nie nadeslala swojej listy, to jest lista Rut :).

;)

Ringo napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Asiu, podobnie jak Karol masz wszystkich moich największych faworytów oprócz Across The Universe. To chyba 2 takie listy na wszystkie.
Across The Universe wylecialo w ostatniej chwili, sorry ;). Uwielbiam je maksymalnie ze wzgledu na tekst, jest to dla mnie jeden z najdoskonalszych utworow pod wzgledem warstwy tekstowej.. ale sluchalam kilku wersji przed zamieszczeniem mojej listy... i jakos stwierdzilam, ze sa utwory nawet z wczesniejszego okresu, ktorych sila mojego uwielbienia kaze zamiescic je wsrod notowania ;)

Oj, nie musisz sie tłumaczyć ;) Miałem podobnie z Rain, które widzę u Ciebie w top 10, to jeden z tych numerów, których bardzo mi było szkoda odrzucać, tak samo jak I Me Mine, Ticket To Ride, And I Love Her, Penny Lane, Night Before, Julia, Something, The Word i Your Mother Should Know - one tworzą moją szóstą, pechową dziesiątkę.

Ringo napisał(a):
Takze w bardzo intensywny sposob zareagowalam na "You Know What To Do".. ktore niedawno odkrylam na nowo, przy sluchaniu Antologii. Emocjonalny high, bez potrzeby uzasadniania. Po prostu.. utwor, ktory wyprawia cos z Twoimi falami mozgowymi ;), i oczami ;)

Znam jeszcze jedna osobę, która szaleje za You Know What To Do. Za każdym razem, gdy jestem u niego w gościach puszcza go kilkakrotnie, raz po raz. To Krzysiek Paperback Writer.

Ringo napisał(a):
Antologia III jest pelna utworow i wersji, ktore sciely mnie z nog przy sluchaniu, te lata temu, "Teddy Boy" jest jednym z nich. Znacznie, znacznie bardziej wole wersje Beatli, w McCartneyowskiej brakuje mi tej wstawki Johna i takiej lekkosci grania!

Taa, ten dziwaczny wokal Johna w tle :) Anthology III cenie głownie za dysk I, białoalbumowy, stawiał bym go na równi z dopieszczonymi dziełami w rodzaju Abbey Road. Mało kiedy utwory te sa lepsze od wydanych na Białym, ale te inne wersje pokazuja te kawałki od zupełnie innej strony (Happiness, Helter, Piggies, Obladi, Gently Weeps itd), co jest fascynujące. A wczesne wersje Mustarda i Pam wole 100 razy bardziej od ebirołdowych. No i te 2 legendarne odrzuty, wiesz, że na Mary Jane, póki co głosowaliśmy tylko my ;)
Natomiast dysk drugi zawiera mnóstwo pereł ale na wspólke z rzeczami nic nie wnoszacymi - oczywiście moim zdaniem, stąd rzadko go słucham. Bardzo sobie cenie wczesne wersje Come Together (lepsze od płytowej), Old Brown Shoe (dużo lepsze), Something, She Came In Through... oraz zagrany z wielkim luzem Oh! Darling. A z utworów nigdzie indziej nie obecnych prym wiedzie Come And Get It -to jest absolutna perełka.

Ringo napisał(a):
A "I've Got A Woman" jest troche w miejsce wielu innych bardziej znanych wczesnych utworow Beatli, ktore moglyby sie znalezc na liscie, ale musialy sie obejsc smakiem. Ostatnio strasznie mnie wzielo na Live At The BBC, nie mam pojecia dlaczego uwielbiam tak bardzo "I've Got A Woman".. moze dlatego, ze zawiera w sobie wiele z tego, co kocham we wczesnych Beatlach, a jednocznie nie zdazyl mi sie jeszcze tak bardzo osluchac?
http://www.youtube.com/watch?v=WfM6zYaLCG8

Z cudzych utworów na Live At The BBC uwielbiam tylko Glad All Over zaśpiewane przez George'a, reszta raczej zlewa mi się w jedno. A tak po prawdzie za jakos wielce rewelacyjne numery wykonane przez Beatli, których nie byli autorami uważam tylko 2: A Taste Of Honey i Bad Boy. Akurat ta część ich twórczości jest mi raczej obojętna.

Cinek15 napisał(a):
Chciałbym się dowiedzieć co lubisz w "If I Fell" i "I Should Have Known Better" (za co oczywiście masz plus). Proszę o pełne uzasadnienie, nie o jakąś zdawkową odpowiedź. Wiem, że jesteś zwolennikiem późniejszych bitelsów i zachwycają Cię raczej wszelakie eksperymenty i dziwaczne zagrywki muzyczne aniżeli "proste" (piszę w cudzysłowie, bo w większości są tylko na pozór proste) utwory z wcześniejszego okresu.

Przesadzasz, ja np. jestem miłośnikiem ballad, a wiec bardzo prostych utworów. Mam większosc ballad Paula w swoje 50-tce. A te 2 wymienione przez Ciebie kawałki maja w sobie pokłady ciepła niespotykane nigdzie indziej.
Jeśli bym nie cenił prostej muzyki to musiałbym miec negatywny stosunek do solowego Lennona, a np. taka Plastic Ono Band, najmniej wyszukana ze wszystkich to jedna z kilkunastu najbliższych mi płyt ever.

Cinek15 napisał(a):
Czy mógłbym włączyć się do zabawy? Choć obawiam się, że moja lista będzie się w przyszłości jeszcze nie raz zmieniać (ale mam nadzieję, że nieznacznie).

Mógłbyś, jeśli do końca tygodnia się z tym wyrobisz.

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 4:56 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Ringo napisał(a):
Oj, nie musisz sie tłumaczyć ;) Miałem podobnie z Rain, które widzę u Ciebie w top 10, to jeden z tych numerów, których bardzo mi było szkoda odrzucać, tak samo jak I Me Mine, Ticket To Ride, And I Love Her, Penny Lane, Night Before, Julia, Something, The Word i Your Mother Should Know - one tworzą moją szóstą, pechową dziesiątkę.
To tak jak u mnie "Across The Universe", "Don't Let Me Down", "Martha My Dear", "Because", "Come And Get It", "There's A Place", "It Won't Be Long", "Words Of Love", "Wait" i "Lovely Rita".

Yer Blue napisał(a):
Znam jeszcze jedna osobę, która szaleje za You Know What To Do. Za każdym razem, gdy jestem u niego w gościach puszcza go kilkakrotnie, raz po raz. To Krzysiek Paperback Writer.
Kompletnie nie rozumiem, czemu ten utwor nie pojawil sie na zadnym z albumow Beatli.. po prostu nie rozumiem. I pozdrawiam serdecznie Krzyska :)

Yer Blue napisał(a):
Anthology III cenie głownie za dysk I, białoalbumowy, stawiał bym go na równi z dopieszczonymi dziełami w rodzaju Abbey Road. Mało kiedy utwory te sa lepsze od wydanych na Białym, ale te inne wersje pokazuja te kawałki od zupełnie innej strony (Happiness, Helter, Piggies, Obladi, Gently Weeps itd), co jest fascynujące.
Gently Weeps uwazam za lepsze niz bialoalbumowe ;), chociaz kocham oba! A Ob-la-di ob-la-da musi byc w wersji antologijnej, inaczej nie jestem w stanie tego utworu w ogole strawic!

Yer Blue napisał(a):
No i te 2 legendarne odrzuty, wiesz, że na Mary Jane, póki co głosowaliśmy tylko my ;)
Nie wiedzialam.. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, pamietam jak mnie scielo z nog i przenioslo w inny wymiar, kiedy po raz pierwszy tego sluchalam..

Yer Blue napisał(a):
A z utworów nigdzie indziej nie obecnych prym wiedzie Come And Get It -to jest absolutna perełka.
ZGADZAM SIE, patrz powyzej.

Ringo napisał(a):
Z cudzych utworów na Live At The BBC uwielbiam tylko Glad All Over zaśpiewane przez George'a, reszta raczej zlewa mi się w jedno.
Ojej.. dla mnie utwory takie jak "I Just Don't Understand", "To Know Her Is To Love Her" , "Keep Your Hands Of My Baby", "Crying, Waiting, Hoping" sa przecudowne!!!! A znasz kogos jeszcze, kto tez uwielbia "I'll Be On My Way"?

Kurcze, nie mam "Live At The BBC", a nigdzie nie mozna juz dostac plyty :/. Trzeba polowac na aukcjach itd.. bez sensu. A jeszcze jakies kilka miesiecy temu bylo na obnizce w sklepie internetowym, dlaczego nie kupilam wtedy, dlaczego, dlaczego, dlaczego??? :(
Antologie tez strasznie trudno teraz dostac.

Yer Blue napisał(a):
A tak po prawdzie za jakos wielce rewelacyjne numery wykonane przez Beatli, których nie byli autorami uważam tylko 2: A Taste Of Honey i Bad Boy. Akurat ta część ich twórczości jest mi raczej obojętna.
Nad oboma zastanawialam sie przy liscie.. :)

Co do "If I Fell" - utwor ma fenomenalne harmonie wokalne!!!

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 6:05 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Ringo napisał(a):
Ringo napisał(a):
To tak jak u mnie "Across The Universe", "Don't Let Me Down", "Martha My Dear", "Because", "Come And Get It", "There's A Place", "It Won't Be Long", "Words Of Love", "Wait" i "Lovely Rita".

Trzy ostatnie nie wziąłbym nawet do swojego top 100 :) A Words Of Love nawet do top 200 ;)

Ringo napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Anthology III cenie głownie za dysk I, białoalbumowy, stawiał bym go na równi z dopieszczonymi dziełami w rodzaju Abbey Road. Mało kiedy utwory te sa lepsze od wydanych na Białym, ale te inne wersje pokazuja te kawałki od zupełnie innej strony (Happiness, Helter, Piggies, Obladi, Gently Weeps itd), co jest fascynujące.
Gently Weeps uwazam za lepsze niz bialoalbumowe ;), chociaz kocham oba! A Ob-la-di ob-la-da musi byc w wersji antologijnej, inaczej nie jestem w stanie tego utworu w ogole strawic!

Cenie sobie wersje obydwu na Anthology, ale jednak wersje, które wyszły na Białym są bezaapelacyjnie lepsze, oba stały się bardziej wyraziste po doszlifowaniu. Szczególnie While My Guitar nabrał mocy.

Ringo napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
No i te 2 legendarne odrzuty, wiesz, że na Mary Jane, póki co głosowaliśmy tylko my ;)
Nie wiedzialam.. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, pamietam jak mnie scielo z nog i przenioslo w inny wymiar, kiedy po raz pierwszy tego sluchalam..

Ja tez doskonale to pamiętam, usłyszałem utwór w RMF FM ;) O ile np. Rev9 z początku mnie odrzucił, nawet Happiness wydawał mi się mało przyjazny za pierwszym razem, to już przy Mary Jane było odwrotnie. Po pierwsze zaintrygowała mnie barwa głosu Johna, szorstka i niedbale zaśpiewana, a to stopniowe odejście od piosenki w kraine pokręconych dźwięków wprowadziło w świat, z którego juz nie chciało mi się wracać. Dla mnie tam jest niesamowita głębia, szczególnie w jednym takim momencie gdy gra fortepian na tle jakichś odgłosów (jęków?), kojarzy mi się to wręcz z Dead Can Dance. Nie wiem czy oni (John i Yoko) to improwizaowali czy wcześniej to przećwiczyli ale stworzyli coś bardzo poruszajacego, od pierwszego przesłuchania.

Ringo napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
A z utworów nigdzie indziej nie obecnych prym wiedzie Come And Get It -to jest absolutna perełka.
ZGADZAM SIE, patrz powyzej.

Fajnie, że Makka zaczął grac to na koncertach.

Ringo napisał(a):
Ojej.. dla mnie utwory takie jak "I Just Don't Understand", "To Know Her Is To Love Her" , "Keep Your Hands Of My Baby", "Crying, Waiting, Hoping" sa przecudowne!!!! A znasz kogos jeszcze, kto tez uwielbia "I'll Be On My Way"?

Znam. Uwielbiam ja. Genialny utwór, ale z tych nie wykorzystanych jeszcze bardziej lubie Bad To Me i World Without Love. I'll Be On my Way nie brałem pod uwage w mojej ocenie Live At The BBC, bo to nie jest przeróbka.

Ringo napisał(a):
Co do "If I Fell" - utwor ma fenomenalne harmonie wokalne!!!

Co ciekawe zawsze myślałem, że to utwór Paula, zanim zacząłem się wgłebiać w te wszystkie sprawy kto, co, jak, gdzie i kiedy ;) Ma typowe dla Paula ciepło.

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 6:42 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Ringo napisał(a):
Ringo napisał(a):

Kurcze, nie mam "Live At The BBC", a nigdzie nie mozna juz dostac plyty :/. Trzeba polowac na aukcjach itd.. bez sensu. A jeszcze jakies kilka miesiecy temu bylo na obnizce w sklepie internetowym, dlaczego nie kupilam wtedy, dlaczego, dlaczego, dlaczego??? :(
Antologie tez strasznie trudno teraz dostac.

Asiu, zarówno Live At The BBC i Anthology widnieją na Amazonie. Cena na brytyjskim Amazonie wynosi 16,75 funtów, mozna też kupić nowe od innych użytkowników za pośrednictwem Amazonu w cenie 12 funtów. Jeśli masz jakieś problemy z zakupem z Amazonu, to ja służę pomocą.

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 10:07 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Noelka napisał(a):
Asiu, zarówno Live At The BBC i Anthology widnieją na Amazonie. Cena na brytyjskim Amazonie wynosi 16,75 funtów, mozna też kupić nowe od innych użytkowników za pośrednictwem Amazonu w cenie 12 funtów. Jeśli masz jakieś problemy z zakupem z Amazonu, to ja służę pomocą.

A dzieki, nie pomyslalam. Z UK? W tym miesiacu nie mam juz co prawda mozliwosci, ale chcialabym po prostu plyte miec w swojej kolekcji.

Cinku15 - dziekuje bardzo :)

Piotrku - he he he, no rozumiem, ze mocno Cie dziwi moje uwielbienie dla niektorych utworow ;). Niech Ci bedzie, wymieniam "Words Of Love" (<3) na "All Thing Must Pass". Tzn. w pechowej szostej dziesiatce ;) "All Things Must Pass" generalnie powinno bylo sie znalezc wsrod mojej 50tki, zupelnie wylecialo mi z glowy. Nie przepadam za wersja solowa, a wersja z Antologii posiada niesamowita prostote, glebie i cos, co chwyta za serce. Znacznie bardziej mi sie oszczedne srodki tu podobaja. I prowadzenie glosu George'a. Ale poniewaz juz siedzialam, meczylam sie, i ukladalam, to juz nie chce nic zmieniac, to byloby nie fair w stosunku do innych uzytkownikow, ktorym tez zapewne wiele pozycji sie zmienia z dnia na dzien, i tez maja wrazenie, ze zapomnieli o tym, czy innym utworze.

Moj tata jeszcze dolaczy liste.. ale dostalam robote, ech. Mam mu przeslac liste w Excelu, zeby mogl sobie wygodnie pozaznaczac.. wiec wklepuje teraz ladnie rozlozona albumowo liste, pewnie zajmie mi to z godzine.

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 3:21 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Cinek15 napisał(a):

Wyslalam liste mojemu tacie, ale on wypelni ja pewnie jutro. Mam nadzieje, ze "do konca tygodnia" oznacza sobote i niedziele?

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 12:42 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Ringo napisał(a):
Yer Blue napisał(a):
Cinek15 napisał(a):

Wyslalam liste mojemu tacie, ale on wypelni ja pewnie jutro. Mam nadzieje, ze "do konca tygodnia" oznacza sobote i niedziele?

Jasne, ostatecznie nawet początek tygodnia jest do przyjęcia (po znajomości ;)).
Wielki uśmiech za to, że wkręciłaś w to jeszcze swojego Tatę :D
Przy okazji, Aniu-Rito, czy Ty tez mogłabyś namówić swojego Tatkę?
Trzeba też przypomnieć dla Huberta by pomęczył swego ojca, który na Beatlemanii był na tak, ale może już zapomniał.
Przypominam również dla Dawidsu, którego rodziciel nie raz wrzucał tutaj swoje beatlesowkie typy.

Co do tej wymiany na All Things Must Pass to wygląda mi to na jakąś manipulację z mojej strony ;) Ale na szczęście dotyczy to tylko nie liczącej się w rankingu, pechowej dziesiątki. Tez wolę tę wczesna wersję, na płycie George'a jest ciutke przesłodzona, chociaż też świetna.

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 1:07 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Takie śmieszne zrządzenie losu: mamy tutaj akcję "poproś swego tatę o listę", a tymczasem pewien tato zagrał odwrotnie wpisując sie w hasło "poproś swego syna o typy" :)
Ojcem jest MirekK, którego listę macie na drugiej stronie, a jego syn Patryk wybrał tak (i znowu te While My Guitar... razem z I Want You ;) - znaczy dobrze wychował syna :)):

1. While My Guitar Gently Weeps
2. If I Needed Someone
3. I Want You (She’s So Heavy)
4. In My Life
5. She Said She Said
6. Here Comes the Sun
7. A Day In the Life
8. Something
9. Dig A Pony
10. I Feel Fine
11. Tomorrow Never Knows
12. Don’t Let Me Down
13. Helter Skelter
14. Come Together
15. Paperback Writer
16. For No One
17. Nowhere Man
18. I Am the Walrus
19. Dear Prudence
20. Oh! Darling
21. Ticket To Ride
22. Lucy In the Sky
23. I’m Looking Through You
24. Norwegian Wood
25. Taxman
26. Hey Jude
27. Eleanor Rigby
28. Across The Universe
29. Penny Lane
30. Help!
31. Revolution
32. Day Tripper
33. Yesterday
34. I Saw Her Standing There
35. Hello Goodbye
36. I’m Only Sleeping
37. I’ve Got A Feeling
38. Hey Bulldog
39. Here, There And Everywhere
40. Get Back
41. A Hard Day’s Night
42. With A Little Help From My Friends
43. She Loves You
44. I Want To Hold Your Hand
45. Can’t Buy Me Love
46. Eight Days A Week
47. All You Need Is Love
48. You’ve Got To Hide Your Love Away
49. And Your Bird Can Sing
50. Love Me Do

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 10:05 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Moj tata :)

Love Me Do
I Want to Hold Your Hand
I Feel Fine
We Can Work It Out
Paperback Writer
Lady Madonna
Hey Jude
Get Back
Across The Universe
Let It Be
Boys
Please Please Me
P.S. I Love You
It Won't Be Long
All My Loving
Please Mr. Postman
Roll Over Beethoven
You Really Got a Hold on Me
I Wanna Be Your Man
A Hard Day's Night
Can't Buy Me Love
Baby's in Black
Rock and Roll Music
I'll Follow the Sun
Eight Days a Week
You've Got To Hide Your Love Away
Ticket To Ride
Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
Eleanor Rigby
I'm Only Sleeping
Yellow Submarine
Good Day Sunshine
And Your Bird Can Sing
Lucy in the Sky with Diamonds
When I'm Sixty-Four
A Day in the Life
Magical Mystery Tour
Hello, Goodbye
Strawberry Fields Forever
Penny Lane
Baby, You're a Rich Man
All You Need Is Love
Ob-La-Di, Ob-La-Da
Here Comes the Sun
Carry That Weight
I Me Mine
I'll Be on My Way
Crying, Waiting, Hoping
Lonesome Tears in My Eyes
I Forgot to Remember to Forget

Stu/Zersen

KOLEJNOSC SIE LICZY!
Co z ostatnim utworem zbiorczym - on liczy sie jako jeden track, jako jeden utwor...? Czy jest OK glosowanie na wersje z Love? Czy mozna glosowac dwa razy na ten sam utwor w roznych wersjach?

1. Revolution 9
2. Fixing a Hole
3. Blackbird
4. Nowhere Man
5. Eleanor Rigby
6. Free as a Bird
7. Strawberry Fields Forever
8. Penny Lane
9. Good Day Sunshine
10. Across the Universe
11. Being for the Benefit of Mr. Kite!
12. You've Got To Hide Your Love Away
13. Paperback Writer
14. Day Tripper
15. In My Life
16. While My Guitar Gently Weeps
17. Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
18. A Day in the Life
19. Strawberry Fields Forever (LOVE)
20. She's Leaving Home
21. Taxman
22. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) (LOVE)
23. And I Love Her
24. Mother Nature's Son
25. Because (LOVE)
26. A Hard Day's Night
27. Octopus's Garden (LOVE)
28. Rock and Roll Music
29. Doctor Robert
30. Glass Onion
31. With a Little Help from My Friends
32. Ticket To Ride
33. Baby's in Black
34. Michelle
35. When I'm Sixty-Four
36. Lovely Rita
37. Piggies
38. Honey Pie
39. Get Back
40. Getting Better
41. Hello, Goodbye
42. I'm So Tired
43. Till There Was You
44. Good Night
45. Because (LOVE)
46. Revolution 1
47. All You Need Is Love
48. Twist and Shout
49. Being for the Benefit of Mr. Kite!/I Want You (She's So Heavy)/Helter Skelter (LOVE)
50. Rocky Raccoon

Lista od mojej beatlesowskiej znajomej Anny
(cos duzo dziewczyn o tym imieniu kochajacych Beatli)
(TEZ UPORZADKOWANA!)

1. Here Comes the Sun
2. I me mine
3. You know my name (Look up my number)
4. Your mother should know
5. Got to get you into my life
6. I need you
7. If I needed someone
8. Wait
9. Paperback Writer
10. Old Brown Shoe
11. Hey bulldog
12. I want to tell you
13. She's leaving home
14. You know my name (Look up my number)
15. Across the universe
16. P.S. I love you
17. I will
18. While my guitar gently weeps
19. In my life
20. Rain
21. For no one
22. Girl
23. Getting better
24. For you blue
25. I've just seen a face
26. Piggies
27. Eleanor Rigby
28. You never give me your money
29. Nowhere to go
30. Love You To
31. Revolution
32. Cry Baby Cry
33. Being for the benifit of mr Kite
34. It's all too much
35. I saw her standing there
36. It's only love
37. Here there and everywhere
38. I want you
39. The Fool on the hill
40. You won't see me
41. I am the walrus
42. She Loves you
43. Martha My dear
44. Baby you're a rich man
45. Blue Jay Way
46. The long and winding road
47. The Night before
48. When I'm 64
49. You're gonna lose that girl
50. Oh Darling

Ostatnio edytowany przez Ringo, Nie Lut 05, 2012 4:53 pm, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Nie Lut 05, 2012 3:22 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wieluń
Jest 02:22 w nocy. Strasznie się namęczyłem, głowa mnie aż rozbolała od nagromadzenia tylu wspaniałych utworów w jednym miejscu. Starałem się ułożyć w kolejności, ale wiadomo, że ta 50 jest ruchoma, tak samo jak lista utworów, które się na niej nie znalazły (a które są znakomite i zasługują na tę 50 tak samo).

1. If I Fell
2. Happiness Is A Warm Gun
3. I'm Only Sleeping
4. Sexy Sadie
5. The Long And Winding Road
6. Because
7. Across The Universe
8. I Want You (She's So Heavy)
9. Yer Blues
10. Julia

11. Dear Prudence
12. This Boy
13. Here, There And Everywhere
14. A Day In The Life
15. Hey Bulldog
16. I Should Have Known Better
17. No Reply
18. I'll Be Back
19. While My Guitar Gently Weeps
20. In My Life

21. Rocky Raccoon
22. I'm So Tired
23. Strawberry Fields Forever
24. All I've Got To Do
25. Two Of Us
26. Dig A Pony
27. Girl
28. It's Only Love
29. Ask Me Why
30. Any Time At All

31. Here Comes The Sun
32. She's Leaving Home
33. Eleanor Rigby
34. I Don't Want To Spoil The Party
35. Mother Nature's Son
36. Lucy In The Sky With Diamonds
37. Something
38. Till There Was You
39. Michelle
40. It Won't Be Long

41. Fixing A Hole
42. Martha My Dear
43. Blackbird
44. Blue Jay Way
45. Oh! Darling
46. For No One
47. Anna (Go To Him)
48. Yes It Is
49. There's A Place
50. Please Mr. Postman

PostWysłany: Nie Lut 05, 2012 4:17 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Oj tak, Cinku, cos wiem na temat tego meczenia sie przy ukladania listy!
Super, ze dales "There's A Place", ktore juz mi sie nie zmiescilo :)
Widze, ze dosc duzo sie pokrywa :)

A tu lista od mojego wujka, ktory stwierdzil, ze jego zdaniem zabawa ma sens, jesli ograniczyc sie jeszcze bardziej, i naprawde starac sie wybrac jakis znacznie mniejszy procent, nawet jesli to trudne. Wiec zadecydowal, ze wysle tylko minimum utworow, czyli 20 (pisales cos, Piotrku, ze mozna od dwudziestu):

1. Yellow Submarine
2. Let It Be
3. Something
4. The fool on The Hill
5. Help
6. Yesterday
7. Michelle
8. A Hard Day's Night
9. Norwegian Wood
10. Here, There And Everywhere
11. Can't Buy Me Love
12. Eleanor Rigby
13. Hey Jude
14. Because
15. Please Mr. Postman
16. Taxman
17. Ob-La-Di, Ob-La-Da
18. Helter Skelter
19. Magical Mystery Tour
20. Lucy in the Sky with Diamonds

UWAGA - lista Stu, sa zmiany!!!

PostWysłany: Nie Lut 05, 2012 5:04 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: New Salt
Naprawdę, nikomu nie zazdroszczę liczenia wszystkich głosów.

PostWysłany: Nie Lut 05, 2012 11:17 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Lista Losia (Los - zwierze, nie mam litery "L" z kreseczka):

Kolejnosc nie gra roli:

She Loves You
Hey Jude
Revolution
Don't Let Me Down
Please Please Me
Love Me Do
Twist and Shout
Please Mr. Postman
Hold Me Tight
A Hard Day's Night
I'm a Loser
Every Little Thing
Help!
You're Going to Lose That Girl
Ticket To Ride
Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
Nowhere Man
Girl
In My Life
Taxman
Eleanor Rigby
I'm Only Sleeping
Yellow Submarine
For No One
Lucy in the Sky with Diamonds
Getting Better
She's Leaving Home
A Day in the Life
Strawberry Fields Forever
Penny Lane
Back in the U.S.S.R.
While My Guitar Gently Weeps
All Together Now
All You Need Is Love
Something
Oh! Darling
Here Comes the Sun
You Never Give Me Your Money
Free As A Bird

PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 3:48 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Ringo napisał(a):
Co z ostatnim utworem zbiorczym - on liczy sie jako jeden track, jako jeden utwor...? Czy jest OK glosowanie na wersje z Love? Czy mozna glosowac dwa razy na ten sam utwor w roznych wersjach?

49. Being for the Benefit of Mr. Kite!/I Want You (She's So Heavy)/Helter Skelter (LOVE)

Ten remiks nie będzie wliczany, dopóki mam coś do powiedzenia ;)
Nie można głosowac na jeden utwór w kilku wersjach (oprócz Rev - Rev1 oraz Sgt. Pepper's - SP Reprise bo to jednak inne utwory), ale można wybrac sobie jakąs ulubiona, jedna wersję, nawet z booltega, koncertu czy LOVE, chociaz punkty i tak zbierze wersja najbardziej oficjalna.

20 utworów może być. Jeśli o mnie chodzi to bym optował za 30 utworami do wysyłania ale ludzie by stękali, że mało więc nie było innej opcji jak 50.

Nabroiłaś Asiu :) I powiedz kto to teraz wszystko posprząta (czytaj: przeliczy) ;)
Damy radę, wiesz dobrze jak doceniam Twoją akcje "poproś listy od znajomych" :D

Ja jestem już na finiszu liczenia do typów Leptira włącznie. Są tego 32 sztuki. Resztę pomoże Paperback Writer. Myslę, że 70 przekroczyliśmy.

PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 4:23 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Dobra, teraz lista, na którą najbardziej czekałem. Ranking nie mógł się odbyć bez Dżejdżeja i jego komentarzy:

Zastanawiając się jak ma wyglądać moja lista miałem dylemat - w jakim sensie ma odzwierciedlać moje fascynacje z przed ok. 40 lat gdy jako nastolatek obsesyjnie słuchałem tej muzyki a w jakim powinna ona uwzględniać ewolucję moich gustów muzycznych w ciągu tych lat .Ocena wielu utworów jest bowiem krańcowo różna - wtedy i dziś. Postanowiłem postawić na "tu i teraz" (przynajmniej w odniesieniu do pierwszej dziesiątki)

1. I Am the walrus
2. Tomorrow never knows
3. I want you
4. Hey bulldog
5. It's all too much
6. Helter skelter
7. Long long long
8. Baby you're a rich man
9. Because
10. A day in the life

A teraz parę słów komentarza:

O ile truizmem jest stwierdzenie o ponadczasowości muzyki THE BEATLES to dwa pierwsze utwory wybiegają całe lata świetlne w przyszłość , przy czym chodzi mi tutaj o swego rodzaju wizjonerstwo muzyczne , które sprawia ,że dzisiaj nadal słucha się ich świetnie bez śladu "patyny".
I pomyśleć ,że I AM THE WALRUS traktowałem kiedyś z rezerwą a na TOMORROW NEVER KNOWS zwróciła moją uwagę dopiero wersja Collinsa na początku lat 80-tych...

I WANT YOU -ten utwór ma dla mnie dwa oblicza; bluesowe jamowanie a la' CREAM i monumentalne symfoniczne zakończenie z cyklu takich które moglibyśmy słuchać w nieskończoność i zawsze urywają się za wcześnie (oba wspaniałe , każde na swój sposób)

Podium nie wzbudza chyba większych kontrowersji - za to ciąg dalszy pewno tak.
Album YELLOW SUBMARINE mimo , że zawiera tylko 4 premierowe utwory okazał się po latach bardzo miłą niespodzianką i to nie tylko ze względu na rasowy przebój HEY BULLDOG. Uważam ,że oba utwory Harrisona , którego chyba z "braku laku" czyli materiału na dopchanie płyty dopuszczono tu do głosu, są bardzo udane.
IT'S ALL TOO MUCH to rasowy, ostry ,rock w stylu The Who - przebijający wiele podobnych kawałków Paula, przy uważnym słuchaniu odkrywa się w tym prostym utworze wiele "smaczków" . ONLY A NORTHERN SONG nie załapał się do listy bo za bardzo przypomina mi IF I NEEDED SOMEONE (czyli autoplagiat).

HELTER SKELTER - jeśli re-union Beatles było w latach siedemdziesiątych moim marzeniem to wykonanie tego utworu "live"byłoby chyba najwspanialszym apogeum takiego koncertu. Wielu się na ten najbardziej zwariowany rock'n'roll THE BEATLES porywało (Pat Benatar, U2) ale nikt nie zbliżyl się nawet na krok do oryginału .

LONG , LONG, LONG - to zupełnie przeciwległy biegun muzyczny ,cudowna harrisonowska liryka i te skrzypiące drzwi w zakończeniu utworu , jakby zapowiedź wspaniałych chwil,które dopiero mają nadejść (ATMP)-zresztą tam by chyba nawet lepiej pasował, tu trochę ginie w "masie".Jedyny utwór w dziesiątce - miłość od pierwszego usłyszenia w 1975.

BABY YOU'RE A RICH MAN - motyw przewodni grany przez Lennona na clavioli i Jego charakterystyczny wokal sprawiają ,że tego utworu z całej serii psychodelików nagranych w 1967 słucha mi się jakoś dzisiaj najlepiej

BECAUSE - nie wiem dlaczego , ale zawsze gdy słucham w aucie tej piosenki to wraz z kroplami deszczu na szybie łzy same też zaczynają kapać . Taka to juz widać przypadłość...

A DAY IN THE LIFE -gdyby nie wysłuchiwane przez lata pochwały wszelkiej maści znawców przedmiotu , które skutecznie mi go obrzydziły , pewno znalazłby się znacznie wyżej w tej dzisiątce (kiedyś byłby może nawet Number One)

Czyli : 6.5 Lennon , 2 Harrison , 1.5 Mc Cartney -trochę dziwnie wyszedł ten układ sił w zespole.
Podsumowując , nie ma w mej 10-tce klasyków granych w setkach wersji muzycznej tapety na całym świecie ( typu Yesterday, Something, Norwegian Wood ).
Nic nie ujmując wartości tych przebojów po prostu tamte wszystkie wersje stępiły moją wrażliwość na oryginały - dlatego tak wiele beatlesowskich standardów nie weszło w ogóle do mej 50-tki.
Ale to przecież bardzo subiektywna zabawa , nieprawdaż ? Inni mogą mieć inne zdanie i ciekaw jestem niezmiernie jak się to wszystko przełoży na wyniki końcowe.

Druga i trzecia dziesiątka:

11. Golden slumbers
12.While my guitar gently weeps
13.Cry baby cry
14.I me mine
15.Flying
16.Strawberry fields
17.I've got a feeling
18.Dear Prudence
19.Everybody's got something to hide except me and my monkey
20.Two of us

21.Mother nature's son
22.Happiness is the warm gun
23.Birthday
24.Yer Blues
25.Octopus garden
26.Your mother should know
27.I'm only sleeping
28.Dr.Robert
29.Across the universe
30.For no one

Czwarta i piąta dziesiątka -bez numeracji ( kolejność przypadkowa ):

I need you
I'm so tired
You never give me your money
I'm looking through you
In my life
Sexy Sadie
You really got a hold me
Girl
I'm just happy dance with you
You're going to loose that girl

There's a place
Every litlle thing
Paperback writer
Lovely Rita
And your bird can sing
I've just seen a face
If I feel
And I love her
Any time at all
I'll follow the sun

Przewrotnie skomentuje tylko te fragmenty, z którymi sie nie zgadzam. Nie ma sensu przytakiwać przy np. I Want You czy Long Long Long.

Dżejdżej napisał(a):

Podium nie wzbudza chyba większych kontrowersji - za to ciąg dalszy pewno tak.
Album YELLOW SUBMARINE mimo , że zawiera tylko 4 premierowe utwory okazał się po latach bardzo miłą niespodzianką i to nie tylko ze względu na rasowy przebój HEY BULLDOG. Uważam ,że oba utwory Harrisona , którego chyba z "braku laku" czyli materiału na dopchanie płyty dopuszczono tu do głosu, są bardzo udane.
IT'S ALL TOO MUCH to rasowy, ostry ,rock w stylu The Who - przebijający wiele podobnych kawałków Paula, przy uważnym słuchaniu odkrywa się w tym prostym utworze wiele "smaczków" . ONLY A NORTHERN SONG nie załapał się do listy bo za bardzo przypomina mi IF I NEEDED SOMEONE (czyli autoplagiat).

It's All Too Much w stylu The Who? :o Kilka dni temu pisałem dlaczego nie należy do moich faworytów, a moge jeszcze dodać jeden szczegół - denerwuje jest w nim również to wyjątkowo toporne nabijanie rytmu, zaraz po intrze i wejściu hammonda :) Inne minusy to banalna melodia oraz monotonia/brak rozwinięcia, o których już pisałem. Dałbym mu najwyżej 7/10.
Co innego Only A Nothern Song - to jest po prostu klimatyczny, ma zmysłową, "ulotną" melodykę, a wszelkie odloty w tle mienią się tysiacem barw. I trwa tyle ile trzeba. 10/10. I kompetnie nie przypomina na moje ucho If I Needed Someone, którego to średnio lubię.

Dżejdżej napisał(a):
BABY YOU'RE A RICH MAN - motyw przewodni grany przez Lennona na clavioli i Jego charakterystyczny wokal sprawiają ,że tego utworu z całej serii psychodelików nagranych w 1967 słucha mi się jakoś dzisiaj najlepiej

Moim zdaniem utwór jest trochę popsuty bardzo sztampowym refrenem, natomiast zwrotki, sposób spiewania i ten dziwny instrument są jak zaczarowane. Mimo wszystko uważam, że jest to najsłabszy psychodelik Johna z 67 roku, a właściwie i w ogóle.

Dżejdżej napisał(a):
Ale to przecież bardzo subiektywna zabawa , nieprawdaż ?

No pewnie, jak byś się uparł to mógłbyś wytypować utwory z wyłącznie hamburskiego okresu, albo sam Biały Album i Abbey Road i nikt się tutaj przyczepić nie może ;)

Ringo napisał(a):

Stu/Zersen

KOLEJNOSC SIE LICZY!

1. Revolution 9

Dopiero teraz to zauważyłem :) Specjalne podrowienia dla Stu ode mnie!

PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 6:02 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
Może i Tomorrow Never Knows jest wizjonerskie, ale czy to dobra piosenka? Wątpię.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości