Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Pon Cze 16, 2025 12:21 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 26, 2006 9:58 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Pati napisał(a):
Ależ ja Wam zazdroszczę mieszkania w Warszawie! Po prostu kocham to miasto (związane jest to z moją ogromną pasją, jaką jest Powstanie Warszawskie). W zeszłym roku byłam kilka dni w stolicy i wraz z moją biedną siostrą przeszłam cały szlak walk powstańczych batalionu harcerskiego "Zośka". W tym roku pragnę swój "wyczyn" powtórzyć. Warszawa to dla mnie magiczne miasto spotkania historii z nowoczesnością.

Byłam harcerką i brałam udział w obchodach 60. rocznicy powstania. Co się wtedy nie działo! Zasypianie o 2, pobudka o 6... Taaaa, uwielbiam takie akcje;) Ale się nie rozpiszę, bo moje przygody podczas tych kilku dni, zajęłyby mnóstwo miejsca :P
A spotkanie historii z nowoczesnością? Hmmm... Ja to spotykam w Wawie zwykle jako niemiłe zgrzyty, tak jak np. hotel "Victoria" przy Grobie Nieznanego Żołnierza - jakaś pomyłka. A takie prawdziwe spotkanie - a co tam, nie jestem aż taką patriotką - Londyn, Londyn, Londyn :D Uwielbiam...

Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 26, 2006 11:15 pm 
Lovely Rita
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koszalin
Ja jestem harcerką, ale ostatnio trochę mniej aktywną :( Zazdroszczę uczestnictwa w obchodach 60. rocznicy. Oglądałam je w telewizji, ale to nie to samo...

Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 26, 2006 11:22 pm 
Lovely Rita
Awatar użytkownika

Miejscowość: Koszalin
A relikty z PRL-u to druga sprawa :x Ja miałam na myśli raczej te nowoczesne błękitne wieżowce (które mi się diabelnie nie podobają) i stare kamieniczki . Warszawa jako miasto będące centrum kulturalnym, biznesowym , ale także miasto bardzo doświadczone przez historię, a w szczególności ostatnią wojnę. Bary Mc Donaldsa z jednej strony ulicy, a z drugiej tablice upamiętniające ofiary egzekucji. Taki misz-masz. Pomimo tego Warszawa mnie fascynuje. Z każdą moją wizytą doznaję niesamowitego uczucia. To jest nie do opisania po prostu.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 26, 2006 11:57 pm 
Lovely Rita

ja w Warszawie byłam tylko raz i na 3 dni, ale oczarowała mnie do szczętu - przecudowne miasto! no i dwa kroki do Żelazowej Woli!

chętnie tam jeszcze powrócę, ale życ na stałe to chyba bym nie potrafiła :roll:

Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 27, 2006 12:12 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mikołów / Gdańsk
Byłem w Warszawie raz i jedna rzecz mnie dość zdziwiła... nie wiem, może akurat chodziłem w jakimś dziwnym miejscu, ale spędziłem dość dużo czasu szukając kosza na śmieci na ulicy - ani jednego nie znalazłem :shock:

Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 27, 2006 8:43 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Adam_S napisał(a):
Byłem w Warszawie raz i jedna rzecz mnie dość zdziwiła... nie wiem, może akurat chodziłem w jakimś dziwnym miejscu, ale spędziłem dość dużo czasu szukając kosza na śmieci na ulicy - ani jednego nie znalazłem :shock:
przy przystankach są lub przy szlakach turystycznych... pozostałe zostały albo:
-spalone lub rozwalone (ostatnio bardzo popularna forma rekreacji-ost. nawet widziałem palenie śmietników przez 6 latki. Podpaliły chusteczki higeniczne i je wrzuciły do kontenera!!!)
-ukradzione (ostatnio bardzo popularna forma zarobku)

U mnie w Rembertowie ost. przenieśli się szanowni państwo Kwaśniewscy. Ich willa jest na Chełmżyńskiej (ulica legenda-jedyna niebezpieczna ulica w dzielnicy zamieszkana przez marginesy, choć niebezpieczna to mało powiedziane :lol: . Dobrali sobie po prostu towarzystwo doborowo...).
A Saski będzie piękny looknijcie...
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=palac_saski&r3=0
mi się jednak wydaje, że go odbudują raczej w stylu 17wiecznym

Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 27, 2006 6:08 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Maveric napisał(a):
Adam_S napisał(a):
przy przystankach są lub przy szlakach turystycznych... pozostałe zostały albo:
-spalone lub rozwalone (ostatnio bardzo popularna forma rekreacji-ost. nawet widziałem palenie śmietników przez 6 latki. Podpaliły chusteczki higeniczne i je wrzuciły do kontenera!!!)
-ukradzione (ostatnio bardzo popularna forma zarobku)

Nieźle znasz się na życiu warszawiaków, nie ma co :lol: Jest też taka możliwość, że w wielu miejscach, w których powinny być kosze, nie było ich nigdy! Bo nie ma śladu po ich przypusczalnym istnieniu...

Maveric napisał(a):
U mnie w Rembertowie ost. przenieśli się szanowni państwo Kwaśniewscy. Ich willa jest na Chełmżyńskiej (ulica legenda-jedyna niebezpieczna ulica w dzielnicy zamieszkana przez marginesy, choć niebezpieczna to mało powiedziane :lol: . Dobrali sobie po prostu towarzystwo doborowo...).

Pozazdrościć, wpadnij do sąsiadów na herbatkę :D A ja ostatnio spotkałam panią psycholog Olę Kwaśniewską w jakiejś kawiarni. (Ładnie tańczyła w Ob-la-di, więc ją możemy lubić :wink: )
Maveric napisał(a):
A Saski będzie piękny looknijcie...
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=palac_saski&r3=0
mi się jednak wydaje, że go odbudują raczej w stylu 17wiecznym

Czyli jak by wyglądał? Masz jakieś zdjęcia/obrazki? Ja znalazłam najstarsze zdjęcia Pałacu dopiero z XVIII wieku. I jeszcze link na temat:
http://eela1.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?186864
Może trochę nieaktualne, bo z 2005 roku... Ale myślę, że widać po tym artykule, jak się "spieszą" z odbudową :?

Temat postu:
PostWysłany: Sob Lip 01, 2006 11:10 pm 
Sun King
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Texasu
!!!!!!!! jutro na tefałenie leci "Akademia policyjna 2", jakby tak ewentualnie kogos interesowal ten glupi, ale jakze (w moich zaslepionych oczach!!) cudowny film :lol:

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lip 02, 2006 9:20 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Ja oglądałem wczoraj film Vanilla Sky (z piosenką "Vanilla Sky" McCartney'a) z 2001 roku na TVN.

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lip 02, 2006 2:11 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Ja wiem, że to "Wolne Pogaduchy", ale jest taki wątek - "Film" i coś mi się wydaje, iż poprzednie dwa posty raczej tam by pasowały, niż w tym temacie.
A swoją drogą Vanilla Sky jest niezgorszy... chociaż spodziewałam się czegoś trochę lepszego. Podobało mi się spojrzenie na tę historię jakby od drugiej strony, wyprowadzenie widza z równowagi, przenikanie się przeszłości, przyszłości i teraźniejszości. ;) Ale wydarzenia, same w sobie, były banalne i niejeden film, oparty na podobnej fabule, już powstał. ;) Z tym, że samo rozplanowanie kolejnych sekwencji i reżyseria była całkiem niezła. Tak na moje niewprawne i laickie oko, rzecz jasna. ;)

I tak wolałam wczoraj posiedzieć trochę dłużej i obejrzeć "Trainspotting" (hehe, chociaz to już kilka razy oglądałam <czasem nawet z rzędu :lol: >).

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 03, 2006 8:20 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: koło Białegostoku
Maveric - gratulacje trzech szóstek :lol: w profilu

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 04, 2006 9:43 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

satfreee napisał(a):
Maveric - gratulacje trzech szóstek :lol: w profilu
dzięki. Nawet bym nie zauważył 8)

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 1:52 pm 
Lovely Rita

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 76586.html
proponuję zrzutę forumową, potem bedziemy sobie pozyczać :D

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 7:08 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Dzisiaj z rana wyniki matur... koleżanka mnie postraszyła, że najlepsza uczennica w jej klasie na rozszerzonym polskim uzyskała ledwo 38% (czym mnie lekko załamała, ale to pomińmy). Sama zaś jest tylko względnie zadowolona z własnych wyników, za to uszczęśliwiona, jeśli chodzi o historię sztuki (72% A. - jesteś wielka! :D).
Boże, jeszcze 'tylko' trzy lata. :? Potem to już tylko rzucić się z mostu albo powiesić się na żyrandolu. ;)

Sama nie wiem, czy o to zapytać czy lepiej ugryźć się w język... :P A, raz kozie śmierć: Jak WAM poszło, kochane forumowe maturalne Żuczki? ;) :lol:
Od rana za wszystkich trzymałam kciuki. :P

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 8:09 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mikołów / Gdańsk
Michelle napisał(a):
Jak WAM poszło, kochane forumowe maturalne Żuczki? ;) :lol:

Język polski:
PP: 77% PR: 60%
Język angielski:
PP: 96% PR: 69%
Geografia:
PP: 90% PR: 66%

Teraz się okaże, czy to wystarczy na UJ... :roll:

Michelle napisał(a):
Od rana za wszystkich trzymałam kciuki. :P

:)

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 9:40 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Adam, piękny wynik, gratuluję! :D:D
Adam_S napisał(a):
Teraz się okaże, czy to wystarczy na UJ... :roll:
Ho ho, ambitnie :) (no i bardzo dobrze, żeby nie było nieporozumień ;)). Ja tam w ciebie wierzę. :) A na co w końcu się wybierasz? Wspominałeś coś kiedyś o filozofii (moja pamięć - bez komentarza ;)), czy mi się tylko śniło? ;)

Jeszcze raz gratuluję, wynik naprawdę palce lizać, po prostu horror szoł! ;) :) :D

PS Ale wyniki matur na skalę kraju, z tego co słyszałam, zastraszające: podobno ponad 1/5 maturzystów oblała. :( :? Kurczę... :(

edit/

http://muzyka.onet.pl/0,1354275,newsy.html

Ja... ja nie wierzę. :| To niemożliwe... to...
Odzwyczaiłam się od wchodzenia na strony, portale informacyjne i o pewnych rzeczach szybciej dowiaduję się z for internetowych.

Boże, a to już kilka dni temu. A jeszcze wczoraj, przedwczoraj, dwa dni temu żyłam z przeświadczeniem, że gdzieś tam, daleko, ale jednak - Barrett żyje. A jego już nie było. :|

Mam przyjaciela (tylko bez aluzji ;) :twisted:), z którym dzielę uwielbienie do Pink Floyd. On jest ich totalnym i oddanym wielbicielem - już od bardzo, bardzo wczesnej twórczości. To on w zeszłym roku (kiedy ja tkwiłam na tragicznych koloniach, wśród bandy zapijaczonych małolatów :x :? :x) podczas Live 8, czekając na kulminację tego wspaniałego przedsięwzięcia, dzwonił do mnie co pół godziny (:lol:) i przystawiał telefon do telewizora :lol: (zaznaczam, że to nie był mój pomysł ;) :P).
(Jeszcze wtedy nie zdawałam sobie sprawy jak ogromna jest jego pasja i sądziłam, że w moim otoczeniu nie ma nikogo, kto tak silnie interesuje się muzyką Floydów... Z upływem czasu miałam przekonać się o mojej ślepocie. ;) Przecież to, jakim był *i jest :P * świrem na ich punkcie, było widoczne gołym okiem! :lol: ;) :roll:)
Mniejsza z tym - wiem, że i postać Barretta była mu niesamowicie bliska. Wiem jak cenił jego wkład w muzykę Floydów. Charyzmę.

Od kilku dni go nie widziałam, a dzisiaj zupełnie nie dawał znaku życia. I zastanawiam się, czy już o tym wie... :(

Żal ogromny. :-( Pustka, którą chyba tylko muzyka i wspomnienia mogą teraz zapełnić. :-(

Ostatnio edytowany przez Michelle Wto Lip 11, 2006 11:00 pm, edytowano w sumie 4 razy

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 10:58 pm 
Lovely Rita

ja się dowiedziałam dzisiaj, całkiem przypadkiem, z opisu koleżanki :(

strasznie mnie to przybiło :(

boję sie myslec, co będzie po śmierci Paula... chyba popelnie samobojstwo nad jego grobem :cry:

co do wyników - to gratuluję i życzę indeksu każdemu :)

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 12, 2006 11:51 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
no tak, odszedł pierwszy lider Pink Floyd, ale też jedna z bardziej tragicznych postaci w muzyce :( :( :( odszedł z zespołu bo cierpiał na schizofrenię czy coś takiego... czasem psychodeliczne "eksperymenty" tak się właśnie kończą... :( spotkał się ze starymi kolegami z zespołu podczas sesji do Wish You Were Here...podobno nikt go nie rozpoznał... tak przytył... przez te 30 lat musiał strasznie cierpieć, w ogóle mało było o nim słychać... :(
dzisiaj pierwsza płyta Floydów będzie miała pierszeństwo w moim odtwarzaczu...

WISH YOU WERE HERE

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 12, 2006 4:21 pm 
Beatlesiak

To niezwykle smutna wiadomość :( I oto nadszedł kolejny dzień, w którym uświadamiamy sobie, jak niezwykle kruche jest życie ludzkie... i jak nieuchronnie wszystko na tym świecie przemija.

My mamy dusze kieszonkowe
Maleńka dusza, wielki człowiek
Psia dusza się nie mieści w psie
I kiedy się uśmiechasz do niej
Ona się huśta na ogonie

Temat postu:
PostWysłany: Sob Lip 15, 2006 4:37 pm 
Sun King
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Texasu
widze ze teraz prowadzicie rozmowe na inny temat ale za przeproszeniem czy ktos z was zna fajna strone gdzie mozna sprawdzic sobie IQ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości