Yer Blue napisał(a):
Mnie bardziej utkwi w pamięci "koncertówka" ponieważ pomyłka dotyczy jednej z mojej ulubionych płyt i została wygłoszona w dniu premiery remasterów jako ważne info, co było dość szczególnym momentem.
Jak to z mitami często bywa… pora „odbrązowić”
Sierockiego. Otóż, te „słynne” słowa o „koncertowym Magical Mystery Tour” (zresztą podczas tamtego wejścia zdołał popełnić jeszcze inne błędy) zostały wypowiedziane na antenie przez redaktora S., ale…
nie on był ich autorem.
Jak wiadomo, w sieci bardzo często bywa tak, że ktoś coś napisze, a cała reszta świata bezmyślnie to kopiuje, nie siląc się nawet na próbę weryfikacji treści.
Nie wiem, KTO i GDZIE jako pierwszy sporządził
taki opis zremasterowanego stereo Fab-Boxu, ale ja znałem go (ten opis) kilkanaście dni PRZED sławetnym Teleexpressem. Pamiętam, bo wówczas szukałem najlepszej oferty cenowej tego boxu dla znajomej, więc przeglądałem w sieci wszystkie sklepy. Na allegro WSZYSTKIE oferty boxu zawierały dokładnie TEN SAM kopiowany opis, który po kilku wizytach znałem już na pamięć.
Gdy Sierocki w dniu Fab-Remaster-Premiery dokonał swojego „wejścia smoka” na antenie, usłyszałem słowo w słowo, przecinek w przecinek treść, którą znałem z opisów sklepów internetowych z rewelacją o „koncertowym MMT” włącznie.
Sierocki przygotowując swoje (raptem kilkudziesięciosekundowe!) wystąpienie po prostu skopiował bzdury z sieci i bezkrytycznie oraz z (jak zawsze) przekonującą mimiką wcisnął je widzom jako własny „fachowy” komentarz, przechodząc do historii Fab-głupot.
Ot, taki sierocki profesjonalizm dziennikarski…
PS. A ten „sierocki opis” stereo-boxu nadal (!) widnieje w opisach allegro (przed chwilą sprawdziłem).