Yer Blue - doceniam komplement, Yoryk - potwierdzam.
Ponieważ zaczęła się nowa strona, daję tu odnośnik do poprzedniej strony, do ściągnięcia nowych płyt DVD od Mario z koncertu Warszawa 2013:
http://beatles.kielce.com.pl/phpbb2/viewtopic.php?f=24&t=3312&start=160#p44147Oczywiście prawdziwą jakość stanowią płyty blue-ray od Mario z tą samą zawartością. Ja je oglądnąłem i oto moja opinia:
Jakość obrazu HD na tym blue-ray jest naprawdę zauważalna. Jesteśmy przez to nawet jakby bardziej obecni, jakby bliżej sceny. Poczułem różnicę wyrazistości zwłaszcza wtedy, gdy z powrotem przesiadłem się na DVD, obojętnie czy to DVD Mario czy Pawła=. Dźwięk na blue-ray też jest lepszy, wyrazistszy, przy czym tu porównywałem z DVD Pawła. Jednak jak dla mnie na blu-ray jest za dużo najniższych basów, tych które były za mocno także na koncercie (czyli można powiedzieć, że dźwięk jest pod tymi dwoma względami wierniejszy). Zresztą na DVD Mario dźwięk jest taki sam, jak na blue-ray. Według mnie nie ma co zamawiać płyty blue-ray z dźwiękiem 5.1, jest on sztuczny (bo w większości sztucznie wytworzony, tak jak wcześniej pisał Mario). Czyli że płyta blue-ray z dźwiękiem stereo 2.0 to jest to!, według mnie. Tę z dźwiękiem 5.1 trzeba raczej nastawić na stereo na odtwarzaczu/komputerze i wtedy jest dobrze. I jeszcze jedno - wydaje mi się, że montaż jest staranniejszy na blue-ray. Jest (chyba, ale nie jestem jeszcze do końca pewny) więcej ujęć z bliska, no i nie ma przerywania pomiędzy utworami, cały koncert jest ciągłością, bo zresztą na jednej płycie blue-ray.
Na płycie jest też menu z wejściem na poszczególne utwory (chociaż nie jest tak efektowne jak poprzednio) i płyta jest "po bożemu" podzielona na rozdziały/utwory.
Podsumowując, uważam, że tak jak płyta Pawła (i spółki) była wspaniałym objawieniem we wrześniu, tak płyta blue-ray od Mario jest pięknym dopełnieniem.
Czy na świecie ktoś wydał płytę blue-ray z koncertu Paula?
Na wszelki wypadek przypominam też link do ściągnięcia płyt DVD Pawła:
http://beatles.kielce.com.pl/phpbb2/viewtopic.php?f=24&t=3312&start=100#p40898