Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Pon Cze 16, 2025 1:35 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 10:05 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mikołów / Gdańsk
A oto moja lista (kolejność alfabetyczna, bez znaczenia):

A Day in the Life
Across The Universe
And Your Bird Can Sing
Back In The U.S.S.R.
Blue Jay Way
Carry That Weight
Cry Baby Cry
Day Tripper
Dear Prudence
Drive My Car
Eight Days a Week
Flying
For No One
Free as a Bird
Golden Slumbers
Here Comes The Sun
Here, There and Everywhere
Hey Jude
I Am the Walrus
I Feel Fine
I Should Have Known Better
I Want To Hold Your Hand
I'll Be Back
I'm Only Sleeping
I'm so Tired
I've Got A Feeling
In My Life
It's All Too Much
It's Only Love
Let It Be
Mean Mr. Mustard
Octopus's Garden
Rain
Real Love
Revolution
Sexy Sadie
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Something
Strawberry Fields Forever
The Ballad Of John And Yoko
The End
The Long And Winding Road
The Night Before
Ticket to Ride
Wait
We Can Work It Out
While My Guitar Gently Weeps
You Never Give Me Your Money
You Won't See Me
You've Got to Hide Your Love Away

PostWysłany: Pon Lut 06, 2012 11:42 pm 
fan

W końcu jest i moje zestawienie.

1. All You Need Is Love
2. Yesterday
3. She Loves You
4. A Day In The Life
5. Michelle
6. Girl
7. All My Loving
8. Eleanor Rigby
9. Help!
10. A Hard Day's Night
11. Hey Jude
12. Let It Be
13. From Me To You
14. Can't Buy Me Love
15. Norwegian Wood
16. The Fool On The Hill
17. Strawberry Fields Forever
18. I Am The Walrus
19. Something
20. In My Life
21. Yellow Submarine
22. Lady Madonna
23. Revolution
24. I Feel Fine
25. She's A Woman
26. Please Please Me
27. P.S. I Love You
28. Nowhere Man
29. Across The Universe
30. I Want To Hold Your Hand
31. Twist And Shout
32. Oh! Darling
33. Blackbird
34. When I'm Sixty-Four
35. I Should Have Known Better
36. Tell Me Why
37. Ask Me Why
38. And I Love Her
39. Here, There And Everywhere
40. The Long And Winding Road
41. I Saw Her Standing There
42. Because
43. I'll Follow The Sun
44. Drive My Car
45. Come Together
46. Penny Lane
47. Hey Bulldog
48. Back In The U.S.S.R.
49. Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band
50. I've Just Seen A Face

PostWysłany: Wto Lut 07, 2012 4:29 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
Dziękuję za kolejne listy.
Mam juz z liczone 32 listy, ostatnie 12 czekają na chętnych ;)
Wyniki z tych 32 list sa bardzo ciekawe. Lider bardzo pozytywnie zaskakujacy, czwarte miejsce to kompletny szok (na oko dałbym mu jakieś 30), poza tym bardzo mało Paula w czołówce - tylko 5 własnych nagrań w top 30 (+2 wspólne z Johnem), a najwyższa pozycja jego utworu jest na miejscu nr 6 (całkiem niespodziewany numer). Miażdząca przewaga póżnej twórczosci, najwyżej odnotowany numer z pierwszych 6 płyt jest w drugiej dziesiątce. George ma aż 5 nagrań w top 30. Zaskakujaco dużo osób głosowało na I Need You. Takich niespodzianek jest całkiem sporo, ale to tylko cząstkowe wyniki, które z całą pewnoscią zostaną powywracane. Niemniej top 3 jest mocno oderwane punkto od reszty wiec wydaje mi sie, że podium pozosatnie takie samo, tylko pewnie w innej kolejnosci.

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 1:54 am 
Mean Mr Mustard
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chicago
quote="Iwo"]Może i Tomorrow Never Knows jest wizjonerskie, ale czy to dobra piosenka? Wątpię.[/quote]
Wiem , że Beatles to przede wszystkim najwspanialsi w historii "songwriters" -ale wydawało mi się ,że głosujemy na ulubione utwory a nie tylko dobre piosenki czy przeboje (stąd na wielu listach Revolution 9 , You know my name ).
A tak w ogóle witam na forum (tym razem już osobiście - bo dotychczas korzystałem z uprzejmości / pośrednictwa Yer Blue ) i pozdrawiam wszystkich "beatle-zapaleńców".
I jeszcze jedna uwaga - chyba wspominali o tym Ania i Hans - faktycznie listy "outsiderów" ( takich jak chćby ja ) różnią się nieco od reszty, zwłaszcza w wysokich ocenach niektórych utworów , co może trochę "wykrzywić" ogólne wyniki głosowania ( a może o to własnie Ci chodzi Yer Blue :wink: ).Dobrze więc byłoby może ułożyć takie "podlisty" aby sprawdzić chociażby ich wpływ na ogólną statystykę ?
Na moją listę niewątpliwie miała wpływ muzyka jakiej słuchałem przez lata "after the Beatles" , dlatego dla porównania (już zupełnie poza konkursem podam tak dla ciekawości niektórych , hipotetyczną listę , którą ułożyłbym powiedzmy 35 lat temu) :

1.A DAY IN THE LIFE
2.STRAWBERRY FIELDS
3.BECAUSE
4.WHILE MY GUITAR GENTLY WEEPS
5.LONG LONG LONG
6.FOOL ON THE HILL
7.LET IT BE
8.ALL YOU NEED IS LOVE
10.HEY JUDE

11.YESTERDAY
12.SOMETHING
13.TICKET TO RIDE
14.BLACKBIRD
15.HELP
16.COME TOGETHER
17.CRY BABY CRY
18.ALL MY LOVING
19.LET IT BE
20.HAPPINESS IS THE WARM GUN

21.WE CAN WORK IT OUT
22.SHE LOVES YOU
23.I'LL BE BACK
24.SGT. PEPPER'S HEARTS CLUB BAND (REPRISE)
25.I'M A LOSER
26.TILL THERE WAS YOU
27.FROM ME TO YOU
28.LOVE ME DO
29.IT WON'T BE LONG
30.IF I FELL

Pewno wielu osobom spodoba się bardziej od "oryginału"

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 12:44 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
Specjalnie dla Ciebie Dżejdżej:
Może i Tomorrow Never Knows jest wizjonerskie, ale czy to dobry utwór? Wątpię.

You know my name rozumiem, to fajna piosenka. Ale Revolution 9? To już muszą kimś kierować spaczone poglądy estetyczne, albo narkotyki.
Mnie ten utwór już nie drażni bo po wielu przesłuchaniach, pamieć słuchowa zapisała mi w mózgu co gdzie jest, więc słucham go z przyjemnością podobną jak przy czołówce wieczornych wiadomości.

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:08 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Każdy szuka czegoś we własnej stylistyce, czegoś, co mu będzie przypominało własną muzykę. Progresywni głosują na Revolution 9, metale na I Want You, czy Helter Skelter. Wycofani licealiści (he, he) wyciągną jakieś Mary Jane czy inny chłam. Gimnazjaliści zestawia TOP50 z dwóch płyt Abbey Road i White Album, bo tata akurat to ma na półce.
Nie można się oprzeć wrażeniu, że gdyby Beatlesi nagrywali tylko takie przeboje, jak "genialny" Tomorrow Never Knows, to nie byliby Beatlesami, tylko biednymi elektrykami lub sprzedawcami na emeryturze i nie byłoby tej - ani żadnej innej - listy przebojów. Nawet najbliższa rodzina by nie pamiętała o tych hitach genialnych. Świat pokochał Beatlesów za "Please, Please Me", a nie jakiś żenujący "PS I Love You". Jeśli ktoś upiera się, że wśród najlepszych utworów Beatlesów jest "You know my name" ...to, co on właściwie wie o Beatlesach? Harmonia i stylistyka Beatlesów jest mu obca - nie zagłosował na nią. Może jest fanem jakiejś pokręconej alternatywy (z całym szacunkiem), czy undergroundu lub hiphopu, ale raczej nie Beatlesów.
Myślałem, że TOP50 będzie podróżą po esencji Beatlesów ...a zrobiło nam się męczące przedzieranie przez jakieś wysypisko, wyciąganie śmieci z góry złota i zachwycanie się nimi. Czekałem już tylko na Rev9, bo inne genialności dawno wyciągnięto na wierzch.

...chyba zacznę banować albo co... :D :D :D

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:13 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Bo progresywny Jerblu wkleja jakieś listy wyimaginowanych przyjaciół.

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:25 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja też jestem progresywny :D Dream Theater, King Crimson, Yes, Kansas...
Niech głosuje każdy, kto chce. Każdemu wolno. Im więcej tym lepiej.
Ja tylko oznajmiam, jak widzę wyniki. Mnie też wolno :D

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:30 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Weź mi też zrób czerwony nick.

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:36 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie wiem, jak to się robi ...a poza tym - jesteś za mało progresywny :) :D

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:46 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
admin_joryk napisał(a):
Każdy szuka czegoś we własnej stylistyce, czegoś, co mu będzie przypominało własną muzykę. Progresywni głosują na Revolution 9, metale na I Want You, czy Helter Skelter. Wycofani licealiści (he, he) wyciągną jakieś Mary Jane czy inny chłam. Gimnazjaliści zestawia TOP50 z dwóch płyt Abbey Road i White Album, bo tata akurat to ma na półce.
Nie można się oprzeć wrażeniu, że gdyby Beatlesi nagrywali tylko takie przeboje, jak "genialny" Tomorrow Never Knows, to nie byliby Beatlesami, tylko biednymi elektrykami lub sprzedawcami na emeryturze i nie byłoby tej - ani żadnej innej - listy przebojów. Nawet najbliższa rodzina by nie pamiętała o tych hitach genialnych. Świat pokochał Beatlesów za "Please, Please Me", a nie jakiś żenujący "PS I Love You". Jeśli ktoś upiera się, że wśród najlepszych utworów Beatlesów jest "You know my name" ...to, co on właściwie wie o Beatlesach? Harmonia i stylistyka Beatlesów jest mu obca - nie zagłosował na nią. Może jest fanem jakiejś pokręconej alternatywy (z całym szacunkiem), czy undergroundu lub hiphopu, ale raczej nie Beatlesów.
Myślałem, że TOP50 będzie podróżą po esencji Beatlesów ...a zrobiło nam się męczące przedzieranie przez jakieś wysypisko, wyciąganie śmieci z góry złota i zachwycanie się nimi. Czekałem już tylko na Rev9, bo inne genialności dawno wyciągnięto na wierzch.

A gdzie Twoja otwartość na różne gusta, hmm? ;)
Dochodzimy do absurdu twierdząc, że jeśli wyżej ceni się dojrzalsze utwory TB od tych wcześniejszych, dzięki którym stali się tym kim się stali, to niewiele się wie o Beatlesach, bądź nie jest się fanem ich muzyki :D

We got married" :)

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 2:58 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Cytuj:

Moja otwartość nie chce wpadać w śmieszność.
Cytuj:
Dochodzimy do absurdu twierdząc, że jeśli wyżej ceni się dojrzalsze utwory TB od tych wcześniejszych, dzięki którym stali się tym kim się stali, to niewiele się wie o Beatlesach, bądź nie jest się fanem ich muzyki :D

Nie mówiłem nic o nowych lepszych od starych, ani na odwrót ...ale byłem bliski twierdzenia, że jak ktoś woli Revolution 9 od singli, to albo pajacuje, albo w ogóle nie czuje blusa.

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 3:05 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warmia
Dżejdżej napisał:
Cytuj:
jeszcze jedna uwaga - chyba wspominali o tym Ania i Hans - faktycznie listy "outsiderów" ( takich jak chćby ja ) różnią się nieco od reszty, zwłaszcza w wysokich ocenach niektórych utworów , co może trochę "wykrzywić" ogólne wyniki głosowania ( a może o to własnie Ci chodzi Yer Blue :wink: ).Dobrze więc byłoby może ułożyć takie "podlisty" aby sprawdzić chociażby ich wpływ na ogólną statystykę ?

jedno krótkie i wielkie Dzięki! przywróciłeś mi wiarę w ludzi ....Dżejdżeju!

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 3:21 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Podlisty dla podludzi

http://www.kwejk.pl/obrazek/647634/ptak,kiwi.html

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 3:26 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

admin_joryk napisał(a):
Jeśli ktoś upiera się, że wśród najlepszych utworów Beatlesów jest "You know my name" ...to, co on właściwie wie o Beatlesach? Harmonia i stylistyka Beatlesów jest mu obca - nie zagłosował na nią. Może jest fanem jakiejś pokręconej alternatywy (z całym szacunkiem), czy undergroundu lub hiphopu, ale raczej nie Beatlesów.

I beg your pardon?

A na mojej liście znalazła się piosenka "You Know My Name" i już.! Nie jestem fanką undergroundu czy hiphopu.
Zbanuj mnie proszę :P

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 3:40 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Noelka napisał(a):
A na mojej liście znalazła się piosenka "You Know My Name" i już.!

To jest cios w samo serce! :)

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 3:54 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

admin_joryk napisał(a):
To jest cios w samo serce! :)

Cóż... Kobiety są okrutne :)

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 9:37 pm 
Little Child
Awatar użytkownika

A oto moja lista, ułożona w kolejności od najbardziej ulubionego utworu do..trochę mniej ulubionego (to chyba będzie najlepsze określenie :wink: )

1 Strawberry fields forever
2 Golden slumbers
3 Magical Mystery Tour
4 Help!
5 Sgt. Pepper’s lonely hearts club band
6 The End
7 I’m the Walrus
8 Lovely Rita
9 Polythene Pam
10 Lucy in the sky with diamonds
11 A day in the life
12 Sexy Sadie
13 A hard day’s night
14 I want You (she’s so heavy)
15 Hey Bulldog
16 Fixing a hole
17 Happiness is a warm gun
18 Ticket to ride
19 The Word
20 You’ve really got a hold on me
21 In my life
22 Rain
23 She loves you
24 Don’t let me down
25 Michelle
26 Honey Pie
27 Do you want to know a secret?
28 And I love her
29 Yesterday
30 Baby it’s you
31 Martha my dear
32 Being for the Benefit of Mr. Kite!
33 Eleanor Rigby
34 Rocky Raccoon
35 All I’ve got to do
36 Can’t buy me love
37 Across the universe
38 Oh Darling
39 Love me do
40 Blackbird
41 I Me Mine
42 Something
43 You never give me your money
44 Helter Skelter
45 While my guitar gently wheeps
46 All my loving
47 Eight days a week
48 I should have know better
49 The night before
50 For no one

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 9:39 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Karlstad
hans80 napisał(a):
admin_joryk napisał(a):

Dziekuje.

Oj Joryku, Joryku. :(
To chyba moja lista mocno Ci sie nie spodobala. Glosowalam wlasnie na Rev.9, I Want You, Mary Jane, na liscie dominowal White Album. Owszem - zdecydowanie ciagnie mnie w strone progresywnych dzwiekow oraz slucham sporo metalu, ale guess what? Zarowno progresywnego rocka, jak i metalu, zaczelam sluchac PO Beatlesach.Beatlesi otworzyli mi oczy na inne brzmienia. Beatlesi - a potem Led Zeppelin. Przed tym nie sluchalam ani progresywnego rocka, ani metalu. Nie rozumiem co ma oznaczac okreslenie "wycofany licealista", liceum skonczylam ponad 11 lat temu. Ani White Album, ani Abbey Road nigdy nie stalo "na polce taty", poniewaz tata jest zwolennikiem wczesnych Beatli i album pojawil sie w domu rodzicow za sprawa mnie. White Album RAZEM Z Live At The BBC sprawilo, ze w ogole zakochalam sie maksymalnie w Beatlesach pewnego lata, przelom szostej i siodmej klasy podstawowki. Wsrod utworow, ktore zrobily na mnie maksymalne wrazenie wowczas, bylo wlasnie "I'll Be On My Way" oraz "Rev. 9"... Wrazenie nie przeszlo po tylu latach.
Uwielbiam takze np. albumy A Hard Day's Night, czy Help!. Takze Please Please Me. Lista jest balansem miedzy utworami, ktore sie kocha, i ktore sie najwyzej ceni. Zreszta nie rozumiem czemu jako fan mam byc "zjechana" za moj gust, a co wiecej - moja znajomosc muzyki czy Beatlesow ma byc w ogole podwazona O_o..

I to tez wazne: roznica "oceny" utworow na liscie, a nawet faktem, czy utwor sie w ogole na niej pojawil, jest czesto minimalna... Wiec nie rozumiem skad wniosek, ze osoby najwyrazniej nie doceniaja piekna harmonii bardziej "tradycyjnych" utworow Beatli.
Brzmienie Beatlesow.. to tak, jakby istniala "esencja Beatles", ktora tak wiele utworow zupelnie negowalo, lub nie wyrazalo. To jest wlasnie niesamowite w Beatlesach, ze nie nagrywali tylko owych hitowych singli (skadinad - doskonalych, ktoz temu tutaj zaprzecza?), ale szli w bardzo rozne strony, otwierajac tak wiele muzycznych i artystycznych horyzontow. I stad tak WIELE mozna odnalezc w ich muzyce. To wlasnie ow fakt stanowi - i stanowil od zawsze - dla mnie jedno z najsilniejszych atutow zukow. Roznorodnosc, eksperymentowanie. Wspolistnienie zarowno potencjalu komercyjnego, jak i awangardowego. Oba rejony podbite z wielka brawura, swiezoscia i autentycznoscia, trzymajace zazwyczaj bardzo wysoki poziom muzyczny.

To ja tez powinnam dostac bana, nie zasluzylam na bycie fanem ;)

PostWysłany: Śro Lut 08, 2012 10:33 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Cytuj:
ja tez powinnam dostac bana, nie zasluzylam na bycie fanem ;)

Śmiej się, śmiej, wpisuję Ci wielką krechę w kapowniku :) ...a nad krechą napis - "puszczać codziennie Revolution 9 ...aż zacznie głosować tak, jak ja". :D

Tak na poważnie, ponad to, co napisałem, nie mam nic do dodania. Może tylko powtórne zapewnienie, że szanuję każde gusta. Chciałem tylko niektórymi lekko potrząsnąć, bo wydało mi się, że wielu aż ze skóry wyłazi, żeby wygrzebać jakieś knoty, a zapomina o tym, co wielkie i nieśmiertelne.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości