Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Nie Cze 15, 2025 4:49 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 106 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sob Lut 08, 2014 3:19 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Yer Blue napisał(a):

Zanim weźmiemy się za plebiscyt musimy ustalić dokładna listę singli i gdzieś ją wrzucić by wiadomo było z czego wybieramy. Wszystko od Love Me Do do Queenie Eye.

Dokładnie. Przyznam szczerze, że sam miałbym kłopot z "ustaleniem" wszystkich singli

PostWysłany: Sob Lut 08, 2014 3:30 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
Ten kłopot rozwiewa wikipedia - wystarczy wklepać Beatles single list a potem solowych Beatlesów i jest wszystko, z B stronami i pozycjami na listach. Do dziś nie wiedziałem, że The Back Seat Of My Car był singlem - u mnie będzie w ścisłej czołówce, podobnie jak My Valentine.
Z drugiej strony zawsze myślałem, że Maybe I'm Amazed był singlem a tu się okazuje, że nie :shock:

Problemem są tylko te "pośmiertne" single w stylu Yesterday czy Back In The USSR, które nie wiadomo czy wliczać czy nie. Jak to ustalimy to już będzie z górki.

PostWysłany: Sob Lut 08, 2014 3:32 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Myślę, że w przypadku Beatlesów single z lat 1962-1970, + Free As A Bird oraz Real Love. Ale w przypadku Lennona i Harrisona chyba trzeba uwzględnić pośmiertne ale ‘premierowe’ single z Double Fantasy, Milk And Honey otaz Brainwashed. (ale tylko single angielskie).

Image

PostWysłany: Sob Lut 08, 2014 3:39 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Argus9 napisał(a):
Myślę, że w przypadku Beatlesów single z lat 1962-1970, + Free As A Bird oraz Real Love. Ale w przypadku Lennona i Harrisona chyba trzeba uwzględnić pośmiertne ale ‘premierowe’ single z Double Fantasy, Milk And Honey otaz Brainwashed. (ale tylko single angielskie).

Zgadzam się z każdym słowem. Wziąłbym tylko te single, na które mieli wpływ Beatlesi czyli do Let It Be i 2 przeboje z Anthology.
Co do Milk And Honey i Brainwashed to nie podlega dyskusji, chodziło mi o single, które zostały wydane po wielu latach od płytowych premier, jak Jealous Guy czy Love. Tak trochę sztucznie, tak jak i z tym Yesterday u Beatlesów.

I też jestem tylko za singlami brytyjskimi. Nawet Eight Day's A Week i The Long And Winding Road bym nie wliczał.

PostWysłany: Sob Lut 08, 2014 3:45 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Maybe I'm Amazed był singlem w wersji Live przy okazji wydania 'Wings Over America'

Image

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 5:19 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

To, to wiem. :) Chodziło mi o wersję studyjną, wygląda na to, że płyty "McCartney" nie promował żaden singiel. Trochę szok.

Nikt się więcej nie wypowie w sprawie doboru singli do plebiscytu? Jeśli nie to razem z Argusem przegłosowaliśmy sprawę.

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 6:10 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: New Salt
Wrzucam z Wikipedii single The Beatles po 1970 roku jako ciekawostkę.
Image
Single z Anthology "Free as a Bird" i Real Love" nie miały strony A i B. Na płytkach są po 4 nagrania.

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 6:33 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Według mojej wiedzy Free As A Bird i Real Love jednak wydano jako winylowe dwustronne single oraz na singlach CD.

Winyle:
A: Free As A Bird
B: Christmas Time (Is Here Again)

A: Real Love
B: Baby’s In Black

Oraz CD:

Free As A Bird
I Saw Her Standing There
This Boy
Christmas Time (Is Here Again)

Real Love
Baby’s In Black
Yellow Submarine
Here, There And Everywhere

Ale dla plebiscytu to chyba bez znaczenia.

Image

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 7:22 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: New Salt
I tak i nie. Głosując na winyl pomijamy "I Saw Her Standing There" i "This Boy" z CD, które zdecydowanie podnoszą "jakość" tego singla.

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 10:13 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Każdy będzie sam sobie podwyższał jakość singla, jeśli np strona B coś może zaważyć. Ja jednak będę się skupiał na stronach A.

Czyli jak rozumiem, nikt nie ma nic przeciwko, że nie bierzemy pod uwagę singli "pośmiertnych"? Nie widzę żadnego sprzeciwu - ok, więc przegłosowane ;)

Ale chcę zrobić wyjątek dla I'm Losing You Lennona. Dlaczego? Utwór, który wyszedł na singlu w 98 roku był jednak nowością, ta rockowa wersja dopiero za sprawą Antologii ujrzała światło dzienne. To nie jest jakis tam odgrzewany utwór do promocji jakiegoś wydawnictwa typu Hey Bulldog, tylko zupełna nowość i wartościowy singiel. Myślę, że to coś na miarę Free As A Bird i Real Love. Jeśli ktoś ma inne zdanie to proszę śmiało pisać.

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 10:44 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Rzeczywiście był taki singiel z I’m Losing You w 1998?

Image

PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 10:52 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Hmmm... był teledysk i utwór śmigał w radiu, gdy wyszła Antologia Lennona, myślałem więc, że automatycznie wyszedł taki singiel jako promocja Anthology. Teraz szukam w sieci jakiegoś info o takim singlu i...NIE MA. Wygląda na to, że to chyba jednak nie wyszło na małej płytce, więc....nie było tematu ;)
Dzięki za czujność, Argusie.

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 2:18 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

A swoją drogą, rozumiem Twój Entuzjazm do tej wersji ‘I’m Losing You’ - bardziej Rockowej - bo jednak Dobra Gitara to Podstawa! Dobry materiał na singiel, tylko tak sobie (ze smutkiem) myślę: kto? oprócz Fanów, w 1998 roku dostrzegłby (=dosłyszałby) Potencjał Tego Utworu…

Image

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 3:08 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Nieprzypadkowo dałem go na openera płyty Beatlesów po 70 roku :)
Pewnie nikt by się nim nie zaintereswał bo raz, że jest za ostry, a dwa obecnie single Beatlesów przeżywają jakiś potworny kryzys.
Trochę zaszokowała mnie mizerna popularność ostatnich singli Paula - My Valentine - pozycja 136 (!) w UK, w USA nie weszło do top 200, New - 105 w UK i znowu brak w USA. Queenie Eye nie weszło nigdzie. A jeszcze Fine Line, Jerry Wren i Dance Tonight dochodziły do 20 miejsca w UK.
A w 2004 roku Macca wydał singla "Tropic Island Hum" - pierwsze słyszę :)

Wkrótce zbiorę wszystkie single do jednej kupy, pewnie ponad 100 ich będzie.

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 3:21 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

'Tropic Island Hum' jest Bardzo Pozytywne :) Takie dla dzieci :) I nie ma tego na żadnym albumie.
http://www.youtube.com/watch?v=H_IL0gJqmIw

Image

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 3:44 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Właśnie odsłuchałem. Pierwszy i ostatni raz - to moja krótka recenzja tego utworu ;)

A czy Cut Me Some Slack wyszło na singlu?

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 4:07 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Spodziewałem się takiej reakcji :)

Image

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 5:26 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Yer Blue napisał(a):
Właśnie odsłuchałem. Pierwszy i ostatni raz - to moja krótka recenzja tego utworu ;)

Eee...bez przesady, jak na piosenkę dla dzieci w sam raz. Możesz być spokojny, na koncertach do tego raczej nie wróci :wink:

PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 5:57 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Napisać dobrą piosenkę dla dzieci nie jest tak łatwo…

EP-ka ‘McCartney Dla Dzieci’ :wink:

Ob-La-Di, Ob-La-Da
All Together Now
Mary Had A Little Lamb
Tropical Island Hum
We All Stand Together

Image

PostWysłany: Wto Lut 11, 2014 3:37 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Na razie mam spis singli Johna i Paula. Macca ma na koncie aż 70 małych płytek, Lennon tylko 20.
Zaintrygował mnie utwór Every Man Has a Woman Who Loves Him, który jest jego ostatnim premierowym singlem. Wersja z Johnem na wokalu oczywiscie, bardzo mało znany utwór i niesamowicie piękny. Zapomniałem w ogole o jego istnieniu.
Jeszcze muszę spisać single George'a i Ringo - tez będzie tego sporo.

Chciałbym byśmy typowali 40 singli na swoich listach, bo 30 to zdecydowanie za mało.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 106 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość