Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Nie Cze 15, 2025 6:41 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Cztery najlepsze utwory z płyty to:
Save Us 10%  10%  [ 14 ]
Alligator 12%  12%  [ 17 ]
On My Way To Work 0%  0%  [ 0 ]
Queenie Eye 18%  18%  [ 26 ]
Early Days 6%  6%  [ 8 ]
New 8%  8%  [ 12 ]
Appreciate 10%  10%  [ 14 ]
Everybody Out There 7%  7%  [ 10 ]
Hosanna 2%  2%  [ 3 ]
I Can Bet 4%  4%  [ 6 ]
Looking At Her 5%  5%  [ 7 ]
Road 8%  8%  [ 12 ]
Turned Out 3%  3%  [ 5 ]
Get Me Out Of Here 3%  3%  [ 4 ]
Scared 3%  3%  [ 5 ]
Struggle 1%  1%  [ 2 ]
Razem głosów : 145
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 12:24 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowhere Land:)
Gina, bez przesady miła Fanko Yoko Ono (tekst o niej niebawem bo już dzisiaj, jutro zamieszczę post o listopadzie 1966 a wtedy po raz pierwszy się poznali - więc będę mógł zamieścić rozwinięty post o tym co wydarzyło się w Indica). Płyta Paula nie jest taka, ze nuży po kilku przesłuchaniach. Mimo, że nadal mam o niej dość sceptyczne zdanie to jest to nadal "półka" dla wielu nieosiągalna. Posłuchaj może jeszcze kilka razy więcej dla mnie. W końcu zdaje się mieszkamy w tym samym regionie Polski.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 3:34 pm 
Beatlesiak

Miejscowość: Warszawa
Jestem po parokrotnym przesłuchaniu New i ... trudno mi jednoznacznie określić swoje odczucia wobec tego albumu.

Nie chodzi o to, że album jest zły. Do słuchania jego nie muszę się zmuszać, a nawet, podobnie jak Kasia, mam ochotę do niego wracać. Gorzej, że od początku prześladuje mnie uczucie, jakbym momentami słuchała Driving Rain bis. Wg mnie takie Alligator na przykład żywcem wpisuje się w melodykę i stylistykę tamtej płyty (zastanawiałam się nawet, czy to nie jakiś tajemniczy odrzut ;) ). To samo mogę powiedzieć o kilku innych momentach na płycie.

A Driving Rain jest dla mnie takim albumem... no właśnie nijakim. Nie za wiele mam o nim do powiedzenia. Niby nie jest zły, niby nie jest nudny, słuchałam go wielokrotnie, ale większości utworów z niego nie zanucę; aranżacyjnie momentami dzieje się sporo, ale melodycznie mnie nie przekonuje. Na New też mam wrażenie, jakby melodyka niektórych kawałków była ciut przekombinowana.

No i najważniejsza cecha wspólna - brak "killera", tej jednej perły, dla której warto kupić całą - nawet przeciętną - płytę. Brak tej esencji McCartneyowskiej, którą można komuś zapuścić i powiedzieć: Zobacz - to jest Paul. Nie lubię Memory Almost Full, ale cieszę się, że powstał, bo jest tam Mr Bellamy. Na wspaniałym Chaosie jest jeszcze wspanialsza English Tea. Kisses miało My Valentine. Na New brakuje mi takiego utworu. Powodowana forumowymi opiniami kilkanaście razy przeszłam przez Queenie Eye. Da się posłuchać, ale nie zachwyca mnie.

Najczęściej wracam do trójki Hosanna - I Can Bet - Looking at You. Tego ostatniego kawałka chyba nikt jeszcze nie wymienił, a to właśnie na niego pierwszego zwróciłam uwagę. Może dlatego, że Paul zaczął w nim opowiadać historię i zabrzmiało to... jak dawniej? Jeszcze Scared jest bardzo ładne. Szkoda, że ukryte, i że trzeba się dla niego przedzierać przez Get Me Out of Here, które jest ciekawe i zaskakujące, ale jednak w II lidze. Bardzo lubię też Save Us- przyznam, że dużo u mnie zyskało w ostatnim czasie i uważam je za jeden z lepszych openingów Paula.

Reszta to utwory dla mnie obojętne. W tym póki co pozostaję nieczuła na uroki Alligatora czy Appreciate. Mogą sobie dla mnie lecieć w tle. Dobrze jednak, że na New nie ma gniotów w stylu See Your Sunshine czy Ever Present Past ;)

PS Chyba jeszcze nie pisałam, że podoba mi się neonowa okładka albumu - i to kolorowa o wiele bardziej niż czarno-biała - ale wiem, że jestem w mniejszości (póki co palmę ohydy dzierży u mnie fotel z MAF) :wink:

My mamy dusze kieszonkowe
Maleńka dusza, wielki człowiek
Psia dusza się nie mieści w psie
I kiedy się uśmiechasz do niej
Ona się huśta na ogonie

Ostatnio edytowany przez Rita Wto Paź 15, 2013 5:35 pm, edytowano w sumie 2 razy

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 3:46 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rita napisał(a):
Looking at You. (...) Tego ostatniego kawałka chyba nikt jeszcze nie wymienił

Bardzo przepraszam ...ale to ja byłem pierwszy. :) ...gdzieś tam na 3 stronie. Piękna melodia.
A killery widzę minimum trzy, jeśli nie pięć.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 3:48 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
Z każdym kolejnym dniem coraz lepiej.
Turned Out fajnie mi zajeżdza Harrisonem, zwłaszcza gitarowy motyw. Słucha się bardzo dobrze. Looking At Her ma śliczny refren, kojarzy mi się z Tiny Bubble, którego też lubię. Wreszcie Get Me Out Of Here - z początku mnie irytował, ale ten numer ma super klimat, taki lekki pastisz. Buja mnie to. Te 3 utwory mają u mnie spore plusy.
A Hosanne zaliczam już do moich ulubionych utworów na płycie. Mimo pozornego wyciszenia jest w nim jakiś emocjonalny ładunek.

Niesamowicie porywa mnie I Can Bet. Utwor jest mocno w stylu lat 80-tych co prawda ale w bardzo dobrym guscie. Solówka na klawiszach wymiata. Moim zdaniem to powinien być pierwszy singiel, chociaż przyznaję, tytułowy utwór tez ma komercyjny potencjał - czego od razu nie odkryłem :)

Niechcący robi sie coraz mniej średniaków. Na ten moment do tej kategorii wrzuciłbym tylko Everybody Out There oraz Scared. Natomiast słabe, które nazwałbym wypełniaczami i wypedził z tej płyty to niezmiennie Save Us i On My Way To Work. Reszta przynosi mi sporą radość. Na razie moja ocena tej płyty, z racji ciągłego odkrywania smaczków, pozostaje otwarta.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 3:53 pm 
Beatlesiak

admin_joryk napisał(a):
Rita napisał(a):

Bardzo przepraszam ...ale to ja byłem pierwszy. :) ...gdzieś tam na 3 stronie. Piękna melodia.

Zgadza się, joryku, przed chwilą wróciłam parę stron wstecz i ucieszyłam się, że taki niezauważony nie pozostał jednak :)

PS Ja też chciałabym zobaczyć minimum trzy killery na tej płycie :( :wink:

Ona się huśta na ogonie

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 3:57 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

admin_joryk napisał(a):
Rita napisał(a):

Wyżej wymieniłem, nie widząc jeszcze Twego posta :) Super leciutka, zwiewna melodia.

Rita napisał(a):
No i najważniejsza cecha wspólna - brak "killera", tej jednej perły, dla której warto kupić całą - nawet przeciętną - płytę. Brak tej esencji McCartneyowskiej, którą można komuś zapuścić i powiedzieć: Zobacz - to jest Paul.

Dwa słowa: Queenie Eye. Dla mnie na miarę Mr Mellamy, kto wie, może wkrótce napiszę, że jest jeszcze lepszy :)
A Appreciate jest dla mnie utworem kosmicznym.

Rita napisał(a):
Dobrze jednak, że na New nie ma gniotów w stylu See Your Sunshine czy Ever Present Past

Gdyby nie Save Us to może i bym się z Tobą zgodził :)

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 4:09 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

EDIT: w sumie odnoszę się do posta Rity (obecnie 5 postów wcześniej) - nie przewidziałem, że tak się rozgadacie :lol:

W sumie fajnie, że porównałaś New do Driving Rain, bo też wczoraj naszła mnie myśl, że jest podobieństwo między tymi płytami. Zwłaszcza aranżacyjnie, bo na obu albumach w tej warstwie wiele się dzieje. Ogólnie bardzo mi się to podoba, ale zauważam też pewien problem w sytuacji, gdy tego typu muzyka ma płynąć sobie gdzieś w tle - po pewnym czasie po prostu przeszkadza swoją hałaśliwością i wielowarstwowymi aranżacjami, które bardziej docenia się mogąc słuchać muzyki wystarczająco głośno. Wczoraj wróciłem do domu i zastałem rodzinkę słuchającą Kisses w trakcie obiadu i oczywiście cały podekscytowany wtrąciłem się z New. Nie wyszło to najlepiej i szybko usłyszałem, żeby ściszyć muzykę :)

Tak więc Kisses, czy Chaos spokojnie może sobie lecieć w tle i nawet nie trzeba się na nich skupiać. Zresztą wiele wcześniejszych płyt Paula posiada tę cechę. Natomiast Driving Rain, New i częściowo Memory (choć ta płyta jest bardziej hałaśliwa w produkcji, niż z powodu skomplikowanych aranżacji) muzycznie sprawiają mi chyba nawet więcej frajdy, ale nie sprawdzą się we wszystkich okolicznościach.

Faktycznie na New nie znajdziemy "killera", który z czasem stanie się klasykiem Paula, ale też chyba nie jest on do niczego potrzebny. Bardziej przemawia do mnie jakość płyty jako całości. Pewnie wolałbym Driving Rain, gdyby nie kilka wtop, które psują mi odbiór całości (na szczęście płyta jest długa i można je po prostu wywalić). I na kilku ostatnich płytach zawsze coś takiego się znajdzie. Natomiast póki co, na New, nawet utwory które jakoś mnie nie przekonują, jakoś się w całość płyty wkomponowują i są jak dobrze wypieczone ciasto, w którym znajdziemy kilka rodzynków :)

I na koniec zgodzę się z oceną okładki. 100x lepsza niż pierwotna czarno/biała wersja. Natomiast wyraźnie bardziej przemawia do mnie kolorystyka wersji deluxe niż podstawowej. Mam nadzieję, że fizyczny produkt będzie się jeszcze lepiej prezentował, niż grafika na ekranie komputera. A już winyl... rozmarzyłem się :)

PS. Przed chwilą skończył się streaming wywiadu z Paulem z Londynu. Póki co można go obejrzeć na stronie http://deserve.bang-olufsen.com/en
Szukajcie po 30-tej minucie.

We got married" :)

Ostatnio edytowany przez hans80, Wto Paź 15, 2013 4:13 pm, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 4:10 pm 
Beatlesiak

Yer Blue, jeśli Ty Save Us zrównujesz z See Your Sunshine to ja nie mam pytań :D

A tak a propos, zwróciliście już uwagę na warstwę tekstową płyty? Ja tak. Jest parę fajnych momentów, np. "She came from Chichester to study history,
she had removed her clothes for the likes of me" z On My Way to Work czy "What I'm gonna do next I'll leave entirely to your imagination" z I Can Bet.

EDIT:

Temat rozrasta się szybciej, niż zdążamy pisać posty ;)

hans80 napisał(a):
I na koniec zgodzę się z oceną okładki. 100x lepsza niż pierwotna czarno/biała wersja. Natomiast wyraźnie bardziej przemawia do mnie kolorystyka wersji deluxe niż podstawowej. Mam nadzieję, że fizyczny produkt będzie się jeszcze lepiej prezentował, niż grafika na ekranie komputera. A już winyl... rozmarzyłem się :)

Oj, tak, deluxe jest zdecydowanie lepsza. No i namieszałeś mi tym winylem. Faktycznie okładka musiałaby być piękna!

PS Lubię Hosanna, ale ten moment Hosanna, Hosanna... skądś znam. Kto wie skąd? Bo mnie męczy ;)

Ona się huśta na ogonie

Ostatnio edytowany przez Rita Wto Paź 15, 2013 5:25 pm, edytowano w sumie 2 razy

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 4:15 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Na drugim forum zwróciłem uwagę na kilka tekstów z nowej płyty, które od razu rzuciły mi się w uszy i wymieniłem m.in. dokładnie te same cytaty co Ty :)

Jak dla mnie See Your Sunshine jest bezkonkurencyjne. Fantastyczny middle eight z fantastycznym basem.

We got married" :)

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 4:16 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Rita napisał(a):
Yer Blue, jeśli Ty Save Us zrównujesz z See Your Sunshine to ja nie mam pytań :D

Też nie mam. See Your Sunshine szczerze i od serca zaczął mi się podobać :D Jedynym gniotem na MAFie jest dla mnie Ever Present Past. Nawet jedynym utworem inaczej niż dobrym bo całą resztę sobie cienię.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 4:28 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Piotrku, kompletnie nie czaję Twojej mega niechęci do Save us - ok, nie wszystkim musi się podobac, ale co może Cię aż tak odrzucać to noł ajdia :).

Aniu - no wreszcie ktoś, kto Save Us docenił;)

No i teksty - faktycznie, często zwracają na siebie uwagę - bardzo dobrze dobrane, klimatyczne, wkomponowane w utwory.

A że pojawił się wątek See Your Sunshine: uwielbiam tę piosenkę ! - 100% zgody z Karolem co do genialnego middle eight.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 4:49 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Save Us ma odrzucającą melodię i ten kiczowaty motyw gitary, chyba jeszcze bardziej odrzucający niż refren. Nie martw się, bardzo polubił go Hubert, a już stwierdzeniem, że to jeden z lepszych openingów Paula mnie rozbawił :)

W See The Sunshine (nawiasem, ulubionym utworze Huberta na MAFie :)) najbardziej lubię te chórki, które tworzą niejako refren, ale mostek też nielichy.

Na teksty nie zwracam uwagi ale chyba to zmienię.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 5:32 pm 
Beatlesiak

hans80 napisał(a):
Na drugim forum zwróciłem uwagę na kilka tekstów z nowej płyty, które od razu rzuciły mi się w uszy i wymieniłem m.in. dokładnie te same cytaty co Ty :)

Nie może być! :D I mamy takie samo skojarzenie z Driving Rain - dawno nie byłam z nikim tak jednomyślna :wink:

A w ogóle ciekawa rzecz. Czy ktoś z Was kupił album przez iTunes? Ja tak i np. do Kisses dołączony był digital booklet - to zresztą chyba już standard. Dla New nie ma nic. A to w dodatku wersja deluxe. Hmmm.

Coraz bardziej lubię Looking at Her i chyba jest to już mój faworyt na tej płycie (chociaż nadal nie "killer" :wink: ). Zauważyłam też, że wracam do "New", chociaż ten utwór rewelacyjny nie jest - to chyba na zasadzie, że lubimy to, co już znamy :wink: .

Ona się huśta na ogonie

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 5:41 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

New kojarzył mi się z Driving Rain tylko na początku i tylko ze względu na jakość. Czysto muzycznie nowa płyta najbardziej mi przypomina Electric Arguments, w mniejszym stopniu Memory, w jeszcze mniejszym Chaos i Driving Rain.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 7:06 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
A ja muzycznie z każdym odsłuchaniem odkrywam coś nowego,na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Stąd tez jak w kalejdoskopie każdego dnia mam innego
hita,przy czym naprawdę nie ma jakiś wybitnie słabych utworów.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 8:00 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Nowy krążek „New” po pięciokrotnym przesłuchaniu podoba mi się i to nawet bardzo ,choć nie nokautuje (niestety, coraz rzadziej mnie cokolwiek z muzycznych nowości powala). Nokauty od Paula inkasowałem dawno temu n.p. podczas słuchania „Band On The Run” „Venus And Mars” czy „Ram” nie licząc The Beatles. Dziś jest to pewnie już niemożliwe i nie mam o to żadnych do artysty„pretensji”. Macca nie przeskoczy samego siebie. To co miał najlepszego – takie mam wrażenie – już nam dał. Przed wysłuchaniem „New”,czułem , że ta płyta -po baletach (Ocean's Kingdom) i smętach ( „Kisses...”) spodoba mi się. Nie oczekiwałem jednak czegoś „fantastic” , jedynej i niepowtarzalnej płyty McCartney'a. Może właśnie dlatego , pozytywnie odbieram ( jak na razie) to wydawnictwo.
Save Us – niezły początek , riff, tempo, choć bez emocji – 7 ( w skali płyty)
Alligator – intrygujące , powracające akcenty gitary i basu , mocny punkt płyty -9
On My Way To Work- świetna aranżacja,kompozycja zyskuje u mnie po każdym przesłuchaniu i te irlandzko – szkockie (?)akcenty! (8)
Quennie Eye – mocny punkt albumu, taki beatlesowski, może przyszły przebój?Zniewalające pasaże (10)
Early Days- jak dla mnie poprawne , Macca przynajmniej nie słodzi - 6
New – utwór ciągle u mnie zyskuje: od obojętności do powolnego „prześladowania”. Beatlesowskie. -8
Appreciate – jeden z moich faworytów , klimat , hipnoza „appreciate , appreciate...”.Jeden z tych utworów ,które pozwalają uwierzyć mi , że Paul , to jeszcze nie zamknięta karta. Świetne! -10
Everybody Out There – hmmm, ta kompozycja ma duży potencjał przeboju i koncertowego hymn
Pewnie byłby dużym hitem w latach... 70-tych . Dziś wątpię . A szkoda . Początek przypomina mi nieco żwawsze intro „Sollsbury Hill „ Petera Gabriela. Obawiam się jednak, że może mi się znudzić. Oby nie!-8
Hosanna – Ma coś w sobie , atmosferyczne, po prostu dobry Macca - 8
I Can Bet – brak przekonania do dziś - 6
Looking At Her – jak wyżej - 6
Road – wspaniały firemanowy klimat ,- samochodowo-nocny klimat! -10
Turned Out – to mógłby nagrać Harrison z Lynnem , nawet przez ułamek sekundy słyszę gitarę z „If Not Fot You” -7
Get Me Out Of Here – Noo brawo- prawie Delta Mississsipi, świetny nastrój. Mógłby z powodzeniem znaleźć się na drugiej stronie analoga Led Zeppelin III. Oczywiście w warstwie klimatu -9
Scared – wzruszające wyznanie .Pewnie do Nancy-8

Summa summarum: Paul jest znowu z nami! Jest z nami w dobrej formie. Ta płyta ciągle zyskuje po kolejnych przesłuchaniach! Moim zdaniem to mój krążek nr 3 wydany przez Maccę w tym wieku: po Electric Arguments i Driving Rain.

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 9:32 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Zapraszam do zapoznania się z utworem "Struggle", który znalazł się jako dodatek japońskiego wydania Deluxe :wink:

http://www.sendspace.com/file/0y8loo

pozdrawiam
macho

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 9:45 pm 
Beatlesiak

... Scared? :wink:

Ona się huśta na ogonie

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 9:59 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
macho napisał(a):
Zapraszam do zapoznania się z utworem "Struggle", który znalazł się jako dodatek japońskiego wydania Deluxe :wink:

http://www.sendspace.com/file/czzc82

pozdrawiam
macho

O co chodzi z ta piosenką? Jedna a ma dwa tytuły

PostWysłany: Wto Paź 15, 2013 10:13 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Już tłumaczę! Na japońskim wydaniu "Struggle" jest połączony z ukrytym "Scared". Nie chciałem wrzucać tego co już znamy, więc odseparowałem od siebie te dwie kompozycje. Pech chciał, że zapisałem nie ten fragment, który powinienem i tym sposobem dostaliście złą część suity :wink:

Link z poprzedniego wpisu jest już poprawiony... ale podaje go jeszcze raz!

http://www.sendspace.com/file/0y8loo

pozdrawiam
macho

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 311 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości