Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Nie Cze 15, 2025 5:30 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: Śro Lut 01, 2012 5:50 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warmia
Cytuj:
W sumie popieram pomysł Ani, a nawet bym go jeszcze skomplikował. Mianowicie chciałbym mieć oprócz statystyki łącznej, trzy osobne podsumowania dla obu for oraz dla osób spoza nich. W sumie bardziej interesują mnie statystyki dla osób, które choćby wirtualnie znam, a osoby spoza forum mogą na nie w znacznym stopniu wpłynąć, zwłaszcza że osoby, które m.in. Ty Piotrku namówiłeś do tworzenia list pochodzą zazwyczaj z określonych muzycznie rejonów i niekoniecznie są miarodajne dla typowego słuchacza The Beatles. Ogarnięcie tego wszystkiego w Excelu nie jest jakieś specjalnie skomplikowane, a w ten sposób łatwiej będzie wyciągnąć jakieś wnioski z całej zabawy. Jeśli się mylę, to wyniki dla osób spoza for nie będą specjalnie się różniły od "naszych", a jeśli mam rację, to będzie to w statystykach widać.

Bardzo się cieszę, że spodobał się pomysł! Dzięki Hans! Sama jestem ciekawa jakie wyjdą ewntualne różnice.... :D

PostWysłany: Śro Lut 01, 2012 5:56 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Karlstad
OK, to jak policzyc liste Rut? Ona jest zarejestrowana na drugim, poznanskim, forum, ale nigdy jakos sie nie wkrecila w pisanie tam postow. Ale jest uzytkownikiem forum tak oficjalnie (pacyfis). To jak?

PostWysłany: Śro Lut 01, 2012 6:33 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Ja bym wrzuciła głosy Rut do worka z dinozaurami..... :)

PostWysłany: Śro Lut 01, 2012 6:49 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Ringo napisał(a):
OK, to jak policzyc liste Rut? Ona jest zarejestrowana na drugim, poznanskim, forum, ale nigdy jakos sie nie wkrecila w pisanie tam postow. Ale jest uzytkownikiem forum tak oficjalnie (pacyfis). To jak?

A niech sie sama zadeklaruje gdzie chce byc zaliczona. A poza tym jedna osoba w te czy w tamta nie zrobi juz wielkiej roznicy.

We got married" :)

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 2:19 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Karlstad
hans80 napisał(a):
Ringo napisał(a):

A niech sie sama zadeklaruje gdzie chce byc zaliczona. A poza tym jedna osoba w te czy w tamta nie zrobi juz wielkiej roznicy.
Rut prosi o zakwalifikowanie jej glosu jako glosu osoby z forum rozowego.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 10:16 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Nie to, bym się chciała przyczepić...... czy to forum jest niebieskie?

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 10:30 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Tak Aniu, my jesteśmy Blue Meanies ;-)

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 10:37 am 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

A kolor tutejszego forum przypadkiem nie moze by zmieniony na rozowy w opcjach?
No przyznajcie sie, kto ma rozowo, hmm? ;)

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 10:54 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Hm.... ja mam niebiańskie tło.... i wcale nie zamierzam zmieniać koloru - podoba mi się niebieski! Ma właściwości terapeutyczne - uspokaja. Wydaje mi się, że nie ma opcji zmiany koloru..... przynajmniej tu.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 11:02 am 
Site Admin
Awatar użytkownika

Błękit i róż, coś jak rozum i serce? Tylko, kto jest kto? Niebieska redakcja (plus okolice) i weterani to z pewnością samodzielnie myślący ludzie o dużej wiedzy i wyrobionych poglądach. Nie potrzebują pani przedszkolanki, opuszczeni przez admina sami zaczęli prowadzić portal i forum ...z jeszcze lepszym efektem. Znajomość tematu sprawia, że wychwytują pewną "nijakość" w niektórych zestawieniach i domagają się "eksperckiej listy przebojów". Kocham Was, ludzie :)

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 1:51 pm 
Beatlesiak

Noelka napisał(a):
Tak Aniu, my jesteśmy Blue Meanies ;-)

:twisted: Piękne!

My mamy dusze kieszonkowe
Maleńka dusza, wielki człowiek
Psia dusza się nie mieści w psie
I kiedy się uśmiechasz do niej
Ona się huśta na ogonie

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 2:03 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

admin_joryk napisał(a):
Błękit i róż, coś jak rozum i serce? Tylko, kto jest kto? Niebieska redakcja (plus okolice) i weterani to z pewnością samodzielnie myślący ludzie o dużej wiedzy i wyrobionych poglądach. Nie potrzebują pani przedszkolanki, opuszczeni przez admina sami zaczęli prowadzić portal i forum ...z jeszcze lepszym efektem. Znajomość tematu sprawia, że wychwytują pewną "nijakość" w niektórych zestawieniach i domagają się "eksperckiej listy przebojów". Kocham Was, ludzie :)

Chyba nie ma co nadinterpretować pomysłu rozszerzonej statystyki. Mamy dużą ilość danych, więc szkoda by było tego nie wykorzystać.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 2:27 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

A ja sądzę, że nie jest to nadinpretowanie statystyki. Interesują mnie wyniki każdej opcji. Tylko jakoś wyników nie ma...a głosowanie miało być do 30 stycznia.....

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 3:49 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ja właściwie piszę nie tyle o wynikach i ankietach, co o próbie poszukiwania tożsamości przez 'niebieskich'. W sieci jest wiele grup fanów i nieprzypadkowo jedne miejsca pasują bardziej jednym fanom, a drugie innym fanom. Nie wiem, czy bym ocalał w grupie beatlesowskich talibów, albo wśród nastolatek, komentujących wszystko w stylu "sweet focia". Zakres swobody wypowiedzi, jakość wypowiedzi, samodzielność myślenia, rzetelność, to wszystko nadaje grupie jakąś tożsamość. My - niebiescy - wydaje się, czujemy 'blue'sa. Oczywiście "Sweet forum" czy "forum prawdziwych fanów" też jest potrzebne. Może ma nawet więcej użytkowników? Kto wie? Ale jak byśmy tam funkcjonowali? `Ja bym nie umiał - i proszę zauważyć - wynika stąd też podziw i szacunek dla osób zaangażowanych w inne grupy fanów.
Chciałbym od razu zastrzec - to nie jest wypracowanie pod tytułem "my tacy, a wy tacy, czyli gorsi". To jest tylko pochwała dla różnorodności. I dla swobody wypowiedzi w sieci.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 4:37 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsk Podlaski
hans80 napisał(a):
W sumie popieram pomysł Ani, a nawet bym go jeszcze skomplikował. Mianowicie chciałbym mieć oprócz statystyki łącznej, trzy osobne podsumowania dla obu for oraz dla osób spoza nich. W sumie bardziej interesują mnie statystyki dla osób, które choćby wirtualnie znam, a osoby spoza forum mogą na nie w znacznym stopniu wpłynąć, zwłaszcza że osoby, które m.in. Ty Piotrku namówiłeś do tworzenia list pochodzą zazwyczaj z określonych muzycznie rejonów i niekoniecznie są miarodajne dla typowego słuchacza The Beatles. Ogarnięcie tego wszystkiego w Excelu nie jest jakieś specjalnie skomplikowane, a w ten sposób łatwiej będzie wyciągnąć jakieś wnioski z całej zabawy. Jeśli się mylę, to wyniki dla osób spoza for nie będą specjalnie się różniły od "naszych", a jeśli mam rację, to będzie to w statystykach widać.

Dla mnie popmysł Ani1 to głupota. Oddzielać różowych od niebieskich, albo pomarańczowych od jasnobrązowych - dajcie spokój ;) Jedno z wiekszych wartości tego rankingu to rzadka w sumie wspólnota i łączenie jednej idei wszystkich fanów, po co więc po raz kolejny oddzielać jednych od drugich, no proszę Was.
Jeśli chodzi o Forum Dinozaurów, Karolu - tam są normalni pasjonaci muzyki, i zwyczajni przy tym fani Beatli, może poza tą róznicą, że bardzo często słuchają The Beatles od 30-40 lat. To raczej my jesteśmy przy nich laiki, nie rozumiem podziału na typowy i nietypowy fan Beatli, jaki tu nakresliłeś. To, że tamta grupa fanów nie siedzi na forach Beatli wynika chyba tylko z tego, że to bardzo hermetyczny i zamknięty świat i niestety nieco dziecinny. Uwierz jest mnóstwo bardzo oddanych fanów Beatli, których fora o tematyce czysto beatlesowskiej w ogóle nie obchodzą.
Inna sprawa, że statystyki byłyby jakąś atrakcją - dało sie zauważyć, że np. na Forum Dinozaurów bardzo często w czołówkach jest I Want You i While My Guitar Gently Weeps, a na różowym raczej rzadko. Wynika to pewnie ze stopnia osłuchania (wiek rob swoje, na rózowym wiekszosć to nastolatkowie), myśle, że jeśli jest jakis sens robienia statystyk to chyba tylko z podziałem na wiek głosujacych - i myśle, że tutaj bedzie widoczny pewien podział gustów. Młodsi zazwyczaj wyżej cenia prostrze, bardziej znane nagrania, starszych bardziej zadowoli trudniejsza twórczosć zespołu, oczywiście jest masa wyjatków, odwracających tę regółe. Ale takie tendencje sa widoczne.

Kolejna rzecz - nie zliczam excela, bo nie umiem :) Zliczam pojednynczo, każdy utwór oddzielnie. Wiem, to z 7 razy trudniej i dłużej wyjdzie ale mam z tego frajde. Ale kto wie, moge sie z tym nie wyrobić do tego 11-ego ;)
I niestety, nie bede w stanie zrobic tych statystyk, z podziałem na 3 grupy. Nawet podział na 2 grupy (rózowy-niebieski) raczej nie ma sensu bo np. do której kategorii wliczac listy obecne na obu forach? Moja i Bobskiego sa na obu. Zresztą, kurcze, przeciez Ty Karolu, Ty Asiu, Dawidsu, Mimire i inni - tez działacie na obu forach, jaki jest sens robic teraz sztuczny podział, że w obliczu tego rankingu stajemy sie bardziej niebieski albo rózowi? Jaki sens bedzie miało takie sztucznie oddzielenie i zliczenie na poczet tego czy tamtego forum? Moim zdaniem zadne. Interesuje mnie wspólny wynik, a nie podziały na kolory czy "typowych" i "nietypowych" fanów.
A co do listy Stu - robienie zagadnienia z tego, do którego forum wrzucic jej typy to jest jakis krwawy absurd, wybaczcie :)

Dobra, teraz przyjrze sie nowym listom.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 4:59 pm 
Site Admin
Awatar użytkownika

Yer Blue napisał(a):
Oddzielać różowych od niebieskich, albo pomarańczowych od jasnobrązowych - dajcie spokój (...) na rózowym wiekszosć to nastolatkowie

he, he, he sam się posługujesz rozróżnieniem, a nawet dokładnie wiesz, gdzie biegnie linia podziału :D Ale my - starcy - nie mamy nic przeciwko nastolatkom. Wręcz przeciwnie. Pierwsza sprawa o której pomyślałem, gdy zacząłeś ankiety - to genialny pomysł, który zbliża fanów. Uważam, że Ty tu rządzisz. Jakie będą wyniki, tak będzie dobrze. Nie będzie rozróżnienia? Może to i lepiej dla idei łączenia.

Cytuj:
nie zliczam excela, bo nie umiem

trochę szok :) mogę Cię nauczyć
wytrwaj

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 5:07 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

admin_joryk napisał(a):
he, he, he sam się posługujesz rozróżnieniem, a nawet dokładnie wiesz, gdzie biegnie linia podziału :D Ale my - starcy - nie mamy nic przeciwko nastolatkom. Wręcz przeciwnie. Pierwsza sprawa o której pomyślałem, gdy zacząłeś ankiety - to genialny pomysł, który zbliża fanów. Uważam, że Ty tu rządzisz. Jakie będą wyniki, tak będzie dobrze. Nie będzie rozróżnienia? Może to i lepiej dla idei łączenia.

Dobra, w tym jednym punkcie pozwole sobie byc dykatotorem zabawy - żadnych podziałow, chociaż ten jeden raz, a potem możecie sobie nawet postawić mur berliński :evil: Zapomnijcie o trzech rodzajach list, dobrze, że chociaz mam poparcie Joryka.

admin_joryk napisał(a):
Cytuj:
nie zliczam excela, bo nie umiem

trochę szok :) mogę Cię nauczyć
wytrwaj

Szok, szok, ale jak pisałem mam radoche ze swojego sposobu zliczania, wiec przy nim pozostanę.

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 5:12 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Piotrze..... może i mój pomysł dla Ciebie jest głupotą - a dla mnie jest oczywisty! Czy naprawdę aż tak wielką trudność sprawia Policzenie głosów i przydzielenie punktuacji? :roll:
Zawodzisz mnie w tym momencie.....

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 5:28 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Jest to absurdalnie proste bowiem bede miał przeciez wyniki z kieleckiego zanim je połączymy w jedną liste z wynikami Krzyśka z drugiego forum.
Ale ich nie upublicznie, bo zalezy mi na wspólnym wyniku a nie podziałowym. Koniec tematu i nie ciągnij go wiecej. Jak Cie to zadowli do Ci wrzuce na priv wyniki z Kielc i dla Karola i dla innych zainteresowanych. Na forum moge podać najwyżej top 10, w ramach ciekawostki.

hans80 napisał(a):
Because, bo to czyste piękno i harmonia, bez zbędnych fajerwerków.
Why Don't We Do It In The Road zawsze uwielbiałem - proste, buja, fajnie gitarka nie stroi w tle, a całość i tak trzyma rewelacyjny wokal
You Know My Name - pokochałem od pierwszego przesłuchania i mam tak do dzisiaj
Her Majesty - dobra miniaturka robi często większe wrażenie niż niejedna rozbudowana kompozycja; nie da się ukryć, że miejsce 50. na liście jest raczej symboliczne ;)

W sumie to nie potrafię tylko zrozumieć tego uwielbienia do Why Don't We Do It... - (pseudo) utworu szkicu. To prawda, że jest to smaczek na płycie, ale sam w sobie takie tam całe nic. No więc się dziwie ;) Tym bardziej, że masz bardzo wyrafinowany gust, który sobie cenię. W ogóle zauwazyłem, że masz chyba połowę (własnie to policzyłem - 18 sztuk, w tym 5 w top 10) Białego Albumu na swej liscie i żadnego utworu z pierwszych 5 płyt. :shock:

You Know My Name i Her Majesty bardzo sobie cenię, spokojnie załapałyby się u mnie do drugiej setki. Her Majesty to dla mnie mała perełka i racja, że potrafi przebic niejeden rozbudowany utwór, np. wolę ja od 6 minutowego, efekciarskiego It's All Too Much.

Cinek15 napisał(a):
Yer Blue - zauważyłem, że na Twojej liście widnieje 'If I Fell'. Zaintrygowało mnie to, gdyż kojarzyłem, że nigdy chyba nie opiewałeś wspaniałości tego utworu, tak, jak to robiłeś z pozostałą większością piosenek z Twojej listy. Pozwoliłem sobie zajrzeć do Kompendium i moje przeczucia mnie nie zawiodły - dałeś temu utworowi wtedy 7. W temacie o zmianie ocen również nie znalazłem żadnej poprawki. Podejrzewam, że skoro jest w Twojej 50, to nie oceniasz jej na 7.

Bez przesady, 7 w kompendium to bardzo wysoka nota. Dałem tez 7 dla takiego Ticket To Ride, a dla And I Love Her 6. Dzisiaj dla wszystkich tych bez wahania dałbym po dychu. Zdecydowanie zmieniło mi się zapatrywanie na Help! i A Hard Day's Night, nie jestem co prawda wielkim entuzjastą grzecznych i banalnych Beatlesów ale te 2 płyty są fenomenalne. Chociaż takie Help! banalne już nie jest.

Asiu, podobnie jak Karol masz wszystkich moich największych faworytów oprócz Across The Universe. To chyba 2 takie listy na wszystkie.

Ale w sumie najbardziej i tak cieszą mnie te 3 sztuki:

Ringo napisał(a):
Not Guilty
What’s The New Mary Jane
Revolution 9

Ale by tak różowo nie było, te 4 pozycje trochę mnie ubawiły :) :

Ringo napisał(a):
You Know What To Do
I’ll Be On My Way
I’ve Got A Woman
Teddy Boy

Chociaż bardzo lubię te utwory (prócz I've Got A Woman, którego nie pamiętam ;)), to chyba musiałaś nieżle się nagrzebać ;) żeby je wywlec na światło dzienne. Mocno musiałem sie nagłowić by przypomnieć sobie, że Teddy Boy nagrali też Beatlesi :) I ja nawet wolę tę wersje od solowej Paula, ale 100 lat jej już nie słuchałem ;)

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 5:55 pm 
fan sztabowy
Awatar użytkownika

Cytuj:
Her Majesty to dla mnie mała perełka i racja, że potrafi przebic niejeden rozbudowany utwór, np. wolę ja od 6 minutowego, efekciarskiego It's All Too Much.

Wow.

(Żeby nie było, że tylko Ty komentujesz moje typy, a ja Twoich nie :P )

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 442 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości