Ostatnio coraz więcej czasu zajmują mi rozmyślania nam zawartością beatlesowskiego tryptyku wydanego ponad 10 lat temu pod wspólna nazwa "Anthology" gdzie na 6 krążkach została opowiedziana muzycznie historia zespołu - ponoć - w sposób wyczerpujący.Dlaczego pisze "ponoć" ? A właśnie dlatego,że brakuje mi tam kilku tytułów
Przede wszystkim szkoda,ze zabrakło jakiegokolwiek zapisu z grudniowego koncertu z Hamburga z '62 roku. Co prawda mamy niemieckie zapisy z roku wcześniejszego...ale remaster koncertowego "I Remember You" sprawilby u mnie ogromna radość. Tak samo jak nagrania z Cavern. Dlaczego nie znalazł się na płycie choćby "Some Other Guy", którego m.in. widać na filmie? Wg mnie epizod z tym klubem to jedna z ważniejszych rzeczy w historii grupy! Tak samo jak występy w radiu BBC, w którym zespól miał 2 swoje autorskie programy. Na płycie z radiowej sesji znajdziemy tylko "Lend Me Your Comb" a cala masa innych utworów pozostaje tylko na bootlegach. Zdecydowanie za dużo jest sesji nagraniowej w studiach Decca. Zresztą repertuar jaki znlazl sie na plycie wg mnie nie jest trafny. Osobiście zamieniłbym "Searchin'" na "September In The Rain"
Jeśli chodzi o koncerty to dziwi mnie brak jakiegokolwiek materiału z Candlestick Park oraz tylko jedna piosenka z występu u Sullivana i Shea Stadium, którą wymieniłbym i tak na "I'm Down".
Nie wspomnę już o tym, ze chętnie umieściłbym tam "Spiritual Regeneration" nagrane w Indiach czy choćby jakiś fragment pastorałek pochodzących z fan klubowych świątecznych krążków - tutaj znalazło się tylko na singlu "Christmas Time ( Is Here Again)". Dlaczego nie na bardziej dostępnym albumie? Nie wiem
Nie staram sobie odpowiedzieć na pytanie "dlaczego nie umieścili tych nagrań?" bo wiem, że odpowiedzi nigdy się nie dowiem. Pewnie dlatego, ze sami nie dysponują nośnikami z w/w materiałami. Choć tajemnicą nie jest, że EMI odkupywała od piratów płyty na potrzeby wydania "Anthology 1". To właśnie dzięki bootlegerom m.in. mogliśmy usłyszeć fragmenty koncertu ze Sztokholmu
Co Wy na to? Czekam na Wasze propozycje "uzupełnienia" muzycznej "Antologii" The Beatles
pozdrawiam
macho