Adriana napisał(a):
1. "I am the Walrus" (The Beatles) - "King Lear" Shakespeare'a
Czy ja wiem, czy "Walrus" był tak bardzo zainspirowany Królem Lirem? Lennon usłyszał radiową adaptację tegoż dramatu podczas pracy nad "Morsem" i postanowił jej fragment wykorzystać w utworze. Tyle... Samej inspiracji dramatem Szekspira za bardzo tu nie ma
Inspiracja owszem jest, ale "Alicją po drugiej stronie lustra" Lewisa Carolla, a konkretniej - wierszem o morsie i cieśli.
Adriana napisał(a):
4. "White Rabbit" (Jefferson Airplane) - "Alicja w Krainie Czarów" Carrolla
a przez Królika pośrednio - nasze rodzime "Po drugiej stronie tęczy" zespołu Breakout.
Do listy dorzucam jeszcze:
"Sympathy for the Devil" Rolling Stonesów - "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa
"The Inner Light" - "Księga Drogi i Cnoty"
"End of the Night" The Doors - "Journey to the End of the Night" Louisa-Ferdinanda Céline'a oraz "Been Down So Long" tegoż zespołu - powieść Richarda Fariny "Been Down So Long It Looks Like Up To Me"
"Crown of Creation" Jefferson Airplane pochodzi od zdania z powieści science fiction pt. "The Chrysalids" Johna Wyndhama, a "ReJoyce" tej samej grupy powstało dzięki inspiracji "Ulissesem" Joyce'a
"Brief Candles" The Zombies - zbiór opowiadań Aldousa Huxleya pod tym samym tytułem
"Flowers in the Attic" Budgie - "Kwiaty na poddaszu" Victorii C. Andrews (w okresie powstania utworu książka była megahitem i jednocześnie megaskandalem - ze względu na wątek miłości kazirodczej. Moim osobistym zdaniem ta powieść to straszny kicz, choć przyznaję, że dość wciągający
)
"Withering Heights" Kate Bush - "Wichrowe Wzgórza" Emily Bronte
"Tales of Brave Ulysses" Cream - "Odyseja" Homera
"Venus in Furs" The Velvet Underground - "Wenus w furze" Leopolda Sachera-Masocha
No i nie możemy zapomnieć o wspaniałej, przeboskiej "Karuzeli z Madonnami" Ewy Demarczyk wg wiersza Białoszewskiego
Która to zresztą zaistniała nie tylko u nas i nie tylko po polsku:
https://www.youtube.com/watch?v=pGbeeoZ_ayg