Mnie sie podoba kazda dobra muzyka. Na drugim miejscu jest Metallica ale na 3 jest "wszystko".
Na drugim miejscu jest zdecydowanie Metallica. Jakis czas temu okazalo sie, ze "stroje" z rytmami tego zespolu i kiedy graja, ja zaczynam wpadac w rezonans
Bylem nieco zdumiony, gdy odkrylem ten fakt, ale tak jest i zdecydowanie uwazam Metallice za nr2 i rewolucje w muzyce.
Bardzo lubie muzykę formalnie zlozona i grana przez dobrych instrumentalistow. Mam wiec prawie cala dyskografie:
Rush, Dream Theater, Van Hallen, Rainbow, Deep Purple, Zeppelin i kilku innych rownie dobrych zespolow, choc przyznam, ze mam zastrzezenia co do niektorych plyt. Niektore rzeczy Whitesnake, Black Sabbath, Judais Priest, Scorpions czy Iron Maiden teraz mnie lekko nudza ale jeszcze niedawno sluchalem tego bardzo duzo.
Generalnie lubie ostre granie i przesterowane gitary. W tej grupie jest jeszcze jakies 50 zespolow, ktorych nie wymienilem.
Lubie mroczny nastroj kreowany przez Fripp'a (King Crimson) i jego mellotron, wiec tez zaopatrzylem sie w niemal cala dyskografie tego Pana. Starles slucham regularnie. Mialem tez okres zafascynowania Pink Floyd oraz Marillion i czesto wracam do tych plyt. To samo z Yes.
Sporo slucham Bacha i Mozarta. Poza nielicznymi wyjatkami - nie lubie Bethovena. Mam kilkanascie plyt z klasyka typu: W grocie krola gor - Griega, Bolero - Ravela czy inne takie. Zawsze jak mnie znudzi sluchanie tego hard rockowego i rock and rollowego "prymitywu", to "lape rownowage" np. Dvorakiem.
Z tego widac, ze dogadam sie z kazdym ...chyba, ze ktos lubi takich nudziarzy jak Genesis z Collinsem i Dire Straits
pozdrawiam
joryk