Nie tak dawno, bo 9 lutego, obchodziliśmy 50 rocznice pierwszego koncertu The Beatles w legendarnym klubie Cavern (mowa o kwartecie pod ta nazwą, z Bestem za perkusją). Z tej okazji, brytyjska telewizja ITV zrealizowała i wyemitowała program "I Was There When The Beatles Played the Cavern".
Sądząc po tytule wydawało mi się, że w filmie nie znajdzie się nic innego niż tylko wspomnienia osób, którym dane było obejrzeć koncert chłopaków liverpoolskim klubie. Ku mojemu zaskoczeniu, jest to tylko jedna strona medalu.
Dokument w świetny sposób przedstawia losy Cavern: od wczesnych występów Beatlesów do formy klubu jaką znamy obecnie. Dzięki wspomnieniom wielu osób związanych z lokalem (fani, zespoły, obsługa) oraz archiwalnym materiałom wideo (często pochodzących z kolorowej taśmy) w faktograficzny sposób poznajemy kolejne etapy w historii tego miejsca.
Nie da się jednak ukryć, że głównym temat są oczywiście Beatlesi
Dwa wątki na które najbardziej zwróciłem uwagę, to wspomnienia Pete Best'a na temat dnia w którym został wyrzucony z zespołu oraz opowieść Alistair Taylor'a (asystenta Briana Epsteina) na temat okoliczności w jakich został podpisany kontrakt z The Beatles.
To bardzo dobry dokument, nie tylko dla fanów zespołu, ale również dla wszystkich miłośników muzyki. Zwłaszcza tych, którzy interesują się jej historią...
Polecam!
Program w doskonałej jakości można pobrać stąd:
I Was There When The Beatles Played the Cavern (ITV)http://depositfiles.com/en/files/s17dopozi (701 MB)
pozdrawiam
macho