Polski Serwis Informacyjny The Beatles

Istnieje od 2001 roku. Codzienna aktualizacja, ksiazki, filmy, plyty.
jesteś na Forum Polskiego Serwisu Informacyjnego The Beatles
Obecny czas: Nie Cze 15, 2025 4:44 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 606 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 04, 2007 3:39 am 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Godzinka przerwy, to się nareszcie mogę wypowiedzieć na forum, czego nie czyniłam od... miesiąca?

W przeciwieństwie do Yer Blue, mnie akurat uderzyło, jak niewiele ten dokument, jeszcze jakiś czas temu wzbudzający straszliwe protesty, odkrył. Jedyne, co dla mnie było wstrząsające, to bezpośrednie dopuszczenie do głosu mordercy. Za to bardzo podobała mi się postawa osób odpowiedzialnych za projekt. Nie roszczeniowa, nie rozgrzeszająca mordercy, przy niepomijaniu żadnych istotnych szczegółów zbrodni. Choć przyznać należy (to nieunikniony efekt takiego przedsięwzięcia), że niestety film skupił się na panu M. i faktycznie przyczynił do skupienia większej uwagi na jego psychice i motywach.

Jednak przyznam, że mnie nie zaskoczył. To, że wywarł duże wrażenie, inna para kaloszy. Nadal jednak nie zaskoczył. Nie pamiętam teraz wszystkich faktów, każdej minuty filmu, mogę się więc mylić... toteż podkreślam z góry słowo "chyba". Chyba nie dowiedziałam się z tego, nawet nie godzinnego dokumentu niczego nowego o sprawie, ani nawet o samym zabójcy. Więcej nawet, niewiele (a może i nic? słuchałam jednym uchem, nagrałam, obejrzę dokładnie później) dowiedziałam się o możliwym praniu mózgu Marka przez służby FBI (tak tylko dla przykładu). Wiem, że film opierał się głównie na wywiadzie z Chapmanem, dlatego też nie odjęłabym za to punktów.... ALE ;)
Może gdyby był obszerniejszy, wzbogacony tylko o wywiad, a śledzący wszelkie poszlaki (tak, jak te domniemane hipotezy włączające zaangażowanie FBI... zdaje się jest jeszcze jedna teoria, ale zapomniałam, na czym się opiera, nie przytoczę więc... ale pamiętam, że coś jeszcze jest) - wtedy pewnie przyklasnęłabym takiemu pomysłowi.

A wywarł duże wrażenie z dwóch powodów:
1) Mam pewnie słabe serce, do dziś każda bodaj najmniejsza wzmianka o śmierci Johna i okolicznościach wokół niej przyprawia je o żywsze bicie. Nagromadzenie tylu informacji oraz całe 45 minut temu poświęcone wystarczy aż nadto.
2) Tak, jak wspominałam wyżej: przynajmniej w pewnym zakresie rzetelność filmu. Nie obejmował wszystkiego, czego bym oczekiwała, ale o tym, co rozpatrzył, opowiedział (przynajmniej względem mojej aktualnej wiedzy na ten temat) bez koloryzowania ani w jedną, ani w drugą stronę.

I to już chyba wszystko na dziś. Może jeszcze kiedyś dopadnie mnie więcej refleksji. ;)

Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 05, 2007 1:31 pm 
młodszy fan

Miejscowość: okolice Poznania
[quote="Ania1"]Jestem zdania, że należy poznać "zdanie drugiej strony", czyli motywy tego egoistycznego świra. Niech świat czego należy się wystrzegać - ku przstrodze na przyszłość.
.... taką płytę porzucić w krzaki- nie to nie jest wybaczalne....
quote]
Po obejrzeniu pozostaje mi podpisać się pod powyższym.
Pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 05, 2007 1:50 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warmia
Ponieważ jesteśmy obecnie w temacie "Beatlesi w TV", myślę, że będzie na miejscu podanie odnośnika do tematu "Zamachowcy", w którym notabene odbywała się dyskusja w poruszanym wątku:http://www.beatles.kielce.com.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=20&postdays=0&postorder=asc&start=20

Czy jesteście za istnieniem kary śmierci?

Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 05, 2007 8:34 pm 
Sierżant Pepper

Miejscowość: Ruda Śląska- Halemba
Po obejrzeiu filmu (wytrzymałam), i po przeanalizowaniu wszystkiego co było pokazane, doszłam do wniosku, że zabójca John'a był (a raczej jest nadal), chorym człowiekiem, którego nie zamyka się za kratami, tylko w zamkniętym ośrodku dla psychicznie chorych. No bo jaki człowiek, przy zdrowych zmysłach, uważał się za drugiego Chrystusa, albo że w jego duszy pojawiają się dwie osobowości. Nie wiem, czy ten człowiek miał jakiegokolwiek skropuły, albo poczucie winy (wątpię w to), ale jeśli umyślnie dąży do zabójstwa, to albo tak jak w przypadku Chapmana zamknąć go na 4 spusty w psychiatryku, albo skazać na karę śmierci. Szkoda, że taki skur.... spędzi za kratami całe życie (powinien od tych 27 prawie lat albo się leczyć, albo leżeć na cmentarzu.

2.11.2007- dzień w którym pękło niebo :(

Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 05, 2007 9:47 pm 
Lovely Rita

bodaj we wtorek o 00:25 Beatback... Beatbit? coś traktującego o początkach Beatlesów. niestety zapomniałam, na jakim kanale - ktoś wie?

Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 05, 2007 10:43 pm 
Little Child

Miejscowość: Kielce/W-wa
Tytul to "backbeat" i bedzie na tvn7

Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 06, 2007 1:15 pm 
młodszy fan

Miejscowość: okolice Poznania
Film ukazuje dzieje grupy The Beatles u progu kariery. Kiedy zespół przybywa do Hamburga w poszukiwaniu sławy i pieniędzy, gitarzysta basowy Stuart Sutcliffe zakochuje się w Niemce Astrid Kircherr. Chłopak, który sądzi, że jest bardziej malarzem niż muzykiem, musi wybierać między najlepszym przyjacielem Johnem Lennonem i karierą w zespole a spokojnym życiem z ukochaną.

Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 06, 2007 7:02 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Strasznie to tragiczne ;) Ale film i tak mi się dość podobał. Bardzo podobną do Astrid dziewczynę wzięli.

Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 07, 2007 8:46 pm 
Sierżant Pepper

Dziś o 22:15 powtórka w/w filmu. Może w końcu obejrzę, bo wczoraj nie wytrzymałam. :)

Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 07, 2007 9:40 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Londyn/Abbey Road/namiot przy pasach
nie ma to jak żyć z pięcioma programami w TV :(
Zabrakło TVN 7 ... a chętnie bym obejżała :(

Temat postu:
PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 11:17 am 
Dr Robert

Miejscowość: Gdańsk
Jak zwykle popłakałem się przy scenie śmierci Stu wspominając zmarłego niedawno przyjaciela.

Temat postu:
PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 3:42 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wieluń
oglądałem to na przemian z Ligą Mistrzów na TVP2 i co przełączałem to tylko "i tak jej nie przelecisz" albo "spałeś już z nią?" albo moment "połączenia" Niemki z Satcliffem...ogólnie niezły film... :wink:

Temat postu:
PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 6:48 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
cze napisał(a):
Jak zwykle popłakałem się przy scenie śmierci Stu wspominając zmarłego niedawno przyjaciela.

Mi się zawsze przypominają słowa Paula... Mówił, że umówili się, że jak któryś z Nich umrze, to wróci powiedzieć im, czy jest druga strona i jak to wygląda. I jak po śmierci Stu leżeli w nocy, nie śpiąc i nasłuchując, bo każdy szmer mógl być nim.

Temat postu:
PostWysłany: Czw Mar 08, 2007 8:11 pm 
Sierżant Pepper

Płakałam, śmiałam się. Film ogólnie bardzo mi się podobał, piękne sceny, niektóre zdania po prostu zwalały z nóg- myślę że każdy fan Beatlesów, obejrzy ten film jeszcze nie raz.

Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 24, 2007 11:47 pm 
Sierżant Pepper
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Hm, może po takim temacie to troszkę nie pasuje, ale zresztą... po deszczu przecież przychodzi Słońce :)

Bo właśnie fraza z Here Comes The Sun zdaje się pojawiać w najnowszej reklamie Pedigree ;) ("fabuła": taki gość rzuca psu patyka a on aportuje i w końcu gość się trochę męczy tym rzucaniem, a pies na dopingu z Pedigree jak widać ma dalej ochotę do zabawy :) )

Nie jest to dokładnie Here Comes The Sun, bo po melodii refrenu piosenki jest troszkę inaczej, ale jednak to chyba Beatlesi. Zresztą wsłuchajcie się sami i oceńcie :)

Pozdrawiam
tolo

Ostatnio edytowany przez tolo, Wto Kwi 24, 2007 10:16 pm, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 24, 2007 11:56 pm 
Admiral Halsey
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wieluń
tak jest, chciałem o tym napisać na forum

Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 17, 2007 11:14 am 
Dr Robert
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowhere Land, tzn. Lublin
Poniedziałek
2007-04-23 14:35 TVP Kultura
John i Yoko

Tyle powiem :P

Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 2:00 pm 
Beatlesiak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warmia
I stało się...wczoraj był poniedziałek....
Cytuj:
Poniedziałek
2007-04-23 14:35 TVP Kultura
John i Yoko

Idę do apteki ...po "Bilobil". Zapomniałam :oops: :cry: :evil: Kto oglądał? Może jakieś sprawozdanko zamieścicie?

Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 5:03 pm 
Dr Robert
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowhere Land, tzn. Lublin
Ja oglądałam, a jakże. I powiem krótko.
BEZNADZIEJNE!
Chociaż wiele ciekawych faktów o bed-in, to mamy ciekawe, szczegółowe sprawozdaine o tym... i wiadomość o śmierci Lennona. Przy czym, owa wiadomość, gdyby ktoś nie wiedział, jak umarł, z filmu by się nie dowiedział - nic o jego mordercy. Koszmar, kotostrofa, i w ogóle.

Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 9:40 pm 
Sierżant Pepper

Też oglądałam, i całkowicie mi nie przypadło do gustu. A szkoda, dorwałam ten program w niedzielę o 1 w nocy, i szczerze mówiąc z ledwością wytrzymałam do końca.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 606 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości