I KILLED JOHN LENNON
producent: CHANNEL FOUR INTERNATIONAL LIMITED, film trwa 48 minut.
Poniżej zamieszczam recenzję zaczerpnięta z
http://program.tvp.pl/2,5263575,000000.html
Film dokumentalny, Wielka Brytania 2005 Reżyseria: Chris Wilson " Było dość zimno i wietrznie. Wiedziałem, że to jest ten dzień. Nagle na Central Park West pojawiła się limuzyna. To była chwila......Samochód się zatrzymał. John Lennon minął mnie. Wyjąłem rewolwer. Wymierzyłem w jego plecy.... Zabiłem Johna Lennona". - tym wstrząsającym wyznaniem, odtworzonym z taśmy magnetofonowej, rozpoczyna się dokument przedstawiający portret zabójcy. Film dsłania kulisy morderstwa jednego z najbardziej charyzmatycznych twórców współczesnej kultury masowej. John Lennon był głosem pokolenia, stał się przywódcą duchowym młodzieży. Film powstał w 25. rocznicę jego tragicznej śmierci. Eksbeatles zginął w poniedziałek 8 grudnia 1980 roku, tuż przed godz. 23. Został zastrzelony przez Marka Chapmana przed własnym domem w Nowym Jorku. Natychmiast trafił do szpitala Roosevelta. Miał cztery rany postrzałowe: trzy w górnej części klatki piersiowej i jedną w lewej ręce. Doktor Stephan Lynn był bezradny, nie mógł uratować pacjenta. Musiał jeszcze rozmawiać z żoną zmarłego, Yoko Ono. Po publicznym ogłoszeniu śmierci Johna Lennona uwaga mediów skupiła się na 25 - letnim zabójcy z Teksasu, który od razu oddał się w ręce policji. Mark Chapman przyznał się do winy i został osądzony bez procesu. Dobrowolnie poddał się karze dożywotniego więzienia. Opinia publiczna nie poznała okoliczności ani motywów zbrodni. Powody, dla których zginął słynny muzyk pozostawały zagadką. Dziesięć lat później Chapman zechciał udzielić pierwszego wywiadu znanemu dziennikarzowi, Jackowi Jonesowi. Swoista spowiedź zabójcy rzuciła nowe światło na sprawę morderstwa Johna Lennona. Przez lata Jack Jones nagrywał na taśmę analizował i badał wypowiedzi swego rozmówcy. Dzięki tym taśmom poznajemy prawdziwą historię człowieka, który zabił Johna Lennona. Z wielogodzinnych zwierzeń wyłania autoportret Chapmana z jego marzeniami, fobiami i fascynacjami. Na początku lat 60. - podobnie jak cały świat - oszalał na punkcie Beatlesów, a zwłaszcza lidera zespołu Johna Lennona. Naśladował swego idola, chciał, by ludzie wielbili jego samego, jak Lennona. Potem przeżywał fascynacje Chrystusem i na koniec bohaterem książki J.D. Salingera "Buszujący w zbożu", będącym symbolem alienacji młodych ludzi. Napisana w 1951 r. powieść pośrednio przyczyniła się więc do śmierci Johna Lennona. Kim naprawdę jest Mark Chapman? Jak oceniać jego zachowania? Czy jest schizofrenikiem, który nie ręczy za swoje czyny czy chorobliwie ambitnym człowiekiem odreagowującym na swym idolu własne niepowodzenia? W filmie wypowiadają się: pisarz Paul Gambacci, dr Paul Giles z Oxford University, dr David Printz z nowojorskiego Instytutu Psychiatrii, psycholog Susan Young oraz Craig Unger, autor książki o Marku Chapmanie, a także dziennikarz Jack Jones. Ponadto mówią ludzie, którzy świetnie pamiętają tamte dramatyczne wydarzenia: były nowojorski policjant, Peter Cullen i dr. Stephan Lynn. Ilustarcją są archiwalne zdjęcia i materiały filmowe.