O tym, że Alf „Freddie” Lennon wydał w 1965 roku singla (o czym mowa powyżej) wiadomo. Natomiast w książce (dobrej!) Davida Bedforda „The Fab One Hundred And Four” (2013), na stronie 63 znajduje się kompletnie zaskakująca informacja, że oprócz powyższej płytki, Freddie Lennon “w roku 1966 wydał trzy single z grupą Loving Kind (!)
Z jednej strony Sensacja, z drugiej moje powątpiewanie w wiarygodność…
Udało mi się znaleźć w sieci mini-biografię zespołu Loving Kind, grupy istniejącej bardzo krótko, której dyskografia obejmowała zaledwie trzy single, wszystkie wydane rzeczywiście w 1966 roku. Ale żadnej wzmianki o Fredzie L.
A nagrania Loving Kind - szukaj wiatru w polu!
Jedyny ruch jaki mogłem wykonać - zwróciłem się do wszędobylskiego macho
(dla którego powyższa informacja też była zaskoczeniem). Znany powszechnie gubiciel biletów
pofruwał po wirtualnym wszechświecie i z sześciu utworów nagranych przez zespół Loving Kind (co za koszmarna nazwa!) zdołał zdobyć dwa. Po ich wysłuchaniu stwierdziliśmy z Absolutną Pewnością, że nie ma tam ŻADNEGO ŚLADU Lennona seniora. (tak przy okazji, dla mnie - wielbiciela brzmień lat 60. oba utwory całkiem solidne, choć w roku 1966 już trochę nie na czasie).
Czyli, informacja nieprawdziwa…
Okazuje się jednak (co namierzył macho), że w Wikipedii też jest o tym mowa... Co więcej, napisana jest słowo w słowo tak jak w książce Bedforda. Pytanie: kto z kogo zerżnął, ale dla mnie bardziej zastanawiające jest pytanie: SKĄD tak NIEPRAWDOPODOBNA informacja się wzięła? - bo SKĄDŚ musiała się wziąść.
Dodam jeszcze, że w składzie grupy Loving Kind grał (jako gitarzysta) Noel Redding - który chwilę poźniej został basistą w Jimi Hendrix Experience. To by była Sensacja! 54-letni ojciec Johna Lennona w jednym zespole z basistą Hendrixa!
Niestety, okazuje się, że ta informacja to ... KACZKA WYSSANA Z SUFITU