Kontrowersyjna książka Philipa Normana o Johnie Lennonie

Dyskusje na temat Johna Lennona

Moderatorzy: greg, macho

Kontrowersyjna książka Philipa Normana o Johnie Lennonie

Postprzez Noelka » So wrz 13, 2008 10:06 pm

Philip Norman, wcześniej napisał ponoć jedną z najlepszych książek o The Beatles "Shout". 1 października planowane jest wydanie jego nowego dzieła: "John Lennon: The Life". Autor przeprowadził szereg rozmów z rodziną Johna, członkami jego zespołów, siostrą Stuarta Sutcliffe'a Pauline. Yoko Ono zgodziła się pomóc Normanowi i opowiedziała mu o swoim małżeństwie z Johnem i o rozpadzie The Beatles.
Normanowi najbardziej zależało na pokazaniu prawdziwego oblicza Johna Lennona, nawet gdyby ten obraz nie podobał się ludziom.
Yoko Ono i Paul McCartney są wściekli na Normana, że napisał między innymi, iż John pragnął homoseksualnego związku z Paulem i fantazjował o seksie ze swoją matką.
Teraz po internecie krąży nagranie z Johnem wypowiadającym się o swojej matce:
I was just remembering the time I had my hand on my mother’s tit in 1 Blomfield Road. It was when I was about 14.
I took a day off school, I was always doing that and hanging out in her house. We were lying on the bed and I was thinking ‘I wonder if I should do anything else?’�
It was a strange moment, because I actually had the hots for some rather lower class female who lived on the other side of the road. I always think that I should have done it. Presuming she would have allowed it.�

Nagranie pochodzi z 5 sierpnia 1979 roku, jeśli ktoś jest chętny, może wysłuchać klikając tutaj: Tape
Obrazek
Strawberry Fields Forever
Noelka
Admiral Halsey

Re: Kontrowersyjna książka Philipa Normana o Johnie Lennonie

Postprzez Noelka » So sty 16, 2010 1:21 pm

Doczekamy się polskiego przekładu książki Normana. To była wczoraj wiadomość dnia, przynajmniej dla mnie. Pozycja angielska przerażała mnie, kilka razy ją przeglądałam w księgarni, ale czytanie ponad 700 stronic (przy pomocy słownika) skutecznie mnie zniechęciło. Tym bardziej, że teraz muszę się skupiać na czytaniu książek i to już w języku Szekspira o tematyce nieco odmiennej ;)
Ciekawa jestem ceny książki w Polsce. Na Wyspach można kupić ją w cenie 15-25 funtów (wersja w sztywnej okładce) lub za 5 funtów (cena bardzo niska, ale książka w trakcie czytania może się zacząć rozpadać).
Obrazek
Noelka
Admiral Halsey

Postprzez Noelka » Wt kwi 27, 2010 4:46 pm

W newsach było napisane, że książka ukaże się 24 marca w Polsce. Minął miesiąc i nic. Znalazłam informację na stronie wydawnictwa Axis Mundi, że premiera książki odbędzie się w czerwcu. Oby!!!

http://www.axismundi.pl/books/pn_jl.aspx
Obrazek
Noelka
Admiral Halsey

Postprzez macho » N lip 25, 2010 12:50 pm

Nareszcie! 24 września na sklepowych półkach pojawi się książka „John Lennon – życie”!

Oprócz tego - Philip Norman odwiedzi w październiku Polskę, więc będzie okazja by spotkać się z nim osobiście, gdyż najprawdopodobniej będzie promował swoją książkę.

Obrazek

Co ciekawe - książka rozpoczyna się na długo przed przyjściem Lennona na świat. Pierwsze strony przedstawiają dziadka piosenkarza, również Johna Lennona, który wyemigrował z Liverpoolu do Nowego Jorku w 1880 roku i jako muzyk występował w objazdowych przedstawieniach blackface z Colored Operatic Kentucky Minstrels, Andrew Robertona... :wink:

Za przekład książki na język polski odpowiada Jarosław Rybski, autor tłumaczeń m.in. do biografii Jimiego Hendrixa "Pokój pełen luster".

pozdrawiam
macho
Always look on the bright side of life...
http://tnij.com/zNiNI
macho
Beatlesiak

Powrót do Lennon - komentarze